Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Víme, co padlo na schůzce Zemana s Lessym. Přečtěte si více

Víme, co padlo na schůzce Zemana s Lessym. Přečtěte si více
Petr Lessy | zdroj: Profimedia

Miloš Zeman ve čtvrtek přijal na Pražském hradě ministra vnitra v demisi Martina Pecinu a jednoho ze dvou policejních prezidentů, Petra Lessyho. Schůzka se podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka konala na jejich vlastní žádost. Co bylo předmětem setkání však mluvčí komentovat nechtěl. Podle informací ParlamentníchListů.cz Zeman Lessymu naznačil, ať nelpí na funkci policejního prezidenta.

Na začátku prosince se sešel s Milošem Zemanem také druhý policejní prezident, Martin Červíček. Zeman mu tehdy vyjádřil podporu v souboji o šéfa policie a uvedl, že dvojvládí by měl řešit až nový ministr, ne Martin Pecina. Právě Pecina vrátil zpět do funkce Červíčkova předchůdce Petra Lessyho. Tím vznikla situace, kdy máme dva policejní prezidenty. Červíček se totiž odmítl vzdát své funkce a dál řídí policii. Ministerstvo vnitra proto zahájilo správní řízení, které má rozhodnout o tom, zda jeho jmenování bylo v souladu se zákonem.

Co údajně řekl Zeman Lessymu?

Za této situace se ve čtvrtek Lessy a Pecina setkali na Hradě se Zemanem. „Schůzka se konala na jejich vlastní žádost," informoval na webu Hrad. „Obsah této schůzky nebudeme komentovat," dodal pak pro ParlamentníListy.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. K setkání se nevyjádřil ani mluvčí Ministerstva vnitra Pavel Novák.

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz, který si nepřál uvést své jméno, měl při setkání prezident Zeman Lessymu naznačit, aby nelpěl na funkci šéfa policie. „Od pravděpodobného výběrového řízení ho ale nezrazoval. Lessy teď říká, že necítí politickou ani policejní podporu. Když se za něj ale postaví policisté, tak zřejmě spor vyhraje a prezidentem alespoň na nějakou dobu zůstane. Jestliže se za něj policisté nepostaví, tak zřejmě odstoupí," uvedl dobře informovaný zdroj zevnitř policie.

V současnosti za Lessym stojí například Unie bezpečnostních složek. Naopak podporu nemá u Nezávislého odborového svazu Policie ČR, který otevřeně podporuje Červíčka.

Lessy se vyjádří v lednu

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření také Petra Lessyho. Ten však pouze vzkázal, že nebude médiím poskytovat žádná stanoviska až do konce prosince s tím, že v průběhu ledna se oficiálně vyjádří ke svému dalšímu působení v čele policie. Tou dobou už může být známo jméno nového ministra vnitra, kterým se pravděpodobně stane Milan Chovanec (ČSSD). Více ke čtvrtečnímu setkání se Zemanem ParlamentnímListům.cz neprozradil ani Martin Pecina.

Lessy se pak ještě ve čtvrtek sešel právě s možným ministrem vnitra Chovancem. Podle něj šlo o Lessyho iniciativu. „Sdělil mi, že za sebe problém dvojvládí vyřeší do konce ledna. Nastínil mi, jakým způsobem, který nebudu sdělovat. Je na něm, aby to sdělil. Ale předpokládám, že je to nejlepší možné řešení, které mohl zvolit," řekl Chovanec ČTK s tím, že toto řešení nebude blíže komentovat. Dodal však, že Lessyho považuje za profesionála.

Odvolání a návrat do čela policie

Petra Lessyho zbavil loni v srpnu služebního poměru tehdejší ministr vnitra Jan Kubice. Důvodem byl údajně Lessyho výrok ze září 2011, kdy v médiích obvinil náměstka zlínské krajské policie Jana Vaňka z napojení na brněnský gang policistů. Skupina měla prý vydírat podnikatele. Oficiálně Kubice Lessyho odvolal na základě obvinění Generální inspekce pro porušení služebního zákona, který umožňuje propustit policistu, co „porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru".

Obvodní soud poté Lessyho zprostil viny a odvolací pražský městský soud následně trestní řízení zastavil s tím, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Protože nejvyšší státní zástupce nebude podávat dovolání, kauza tak definitivně skončila a Lessy se mohl vrátit zpět do služebního poměru. Ministr vnitra v demisi však nečekal na novou vládu a Lessyho vrátil zpět do funkce na začátku prosince a Lessyho rovnou poslal na dovolenou.

Zdroje: