Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bém na Facebooku: Kvůli debatě se Svobodou mám nečisté svědomí

Bém na Facebooku: Kvůli debatě se Svobodou mám nečisté svědomí
zdroj: tisková zpráva

Pražský primátor Pavel Bém se ve svém profilu na Facebooku omluvil za to, jak během nedělní debaty Otázky Václava Moravce na České televizi „vyjel“ na předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu. Trvá ale na tom, že Svoboda mystifikoval diváky.

Pražský primátor Pavel Bém se ve svém profilu na Facebooku omluvil za to, jak během nedělní debaty Otázky Václava Moravce na České televizi „vyjel“ na předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu.

„Cyrile, jsi křesťan? Aspoň trošičku se řídíš desaterem? A slíbíš, že tady nebudeš lhát? “ tykal Bém v přímém přenosu Svobodovi, když se střetli nad tím, kolik stál hlavní město projekt „karty Pražana“ OpenCard.


Bém: Jsem emotivní člověk

V neděli odpoledne Bém na svou stránku na Facebooku napsal: „Možná Vám píši, protože mám z části i nečisté svědomí. Nicméně jsem emotivní člověk, jako snad každý a mou podrážděnost doufám pochopíte v případě, že Cyril Svoboda mystifikoval ve většině svých tvrzení televizní diváky a mě ty jeho neskutečné fantasmagorie prostě a jednoduše naštvaly.“

Na internetových stránkách Pavla Béma www.pavelbem.cz se přitom žádná reakce na debatu neobjevila.

Nerozmazávat to, dobrá strategie

Sociolog médií Tomáš Trampota z Fakulty sociálních věd UK k této strategii říká: „Přijde mi to jako rozumná věc, z logiky věci má Pavel Bém na Faceboku lidi, se kterými je v intenzivnějším kontaktu a dá se u nich očekávat pochopení. Kdyby reagoval i jinde, mohl by na tu debatu upozornit i lidi, kteří ji neviděli a teď by si ji mohli vyhledat.“

Reakce „přátel“ Pavla Béma na Facebooku jsou smíšené – jeden z nich píše: „… rétorika a chování hodné spíše strany dělnické než demokratické. Je mi jasné, že ad Opencard musíte vařit z vody... ale představte si, že by se Svoboda dnes choval jako vy. Takhle se prezentujete před občany? Vy se chystáte odejít z politiky?“

Další však Béma za to, jak se v debatě zachoval, chválí: „Bylo to perné, vzrušující, velmi živá debata... držel jste se výborně... já osobně bych asi C.S. skočil po krku :-)“. Je ovšem třeba dodat, že tímto komentujícím je Zdeněk Langr, který přispívá na stránky Místního sdružení ODS Praha 6 – Bubeneč, jehož předsedou je právě Pavel Bém.

Politici si tykají, ale v televizi se k sobě neznají

Mohly by neprofesionální reakce Pavla Béma v televizní debatě odradit některé jeho voliče? Podle Tomáše Trampoty nelze odpovědět jednoznačně. „Pavel Bém vystoupil z role politika. Ti na nás hrají, že spolu nemají interpersonální vazby. Tím, že si s Cyrilem Svobodou tykal, ale ukázal, že je mají. Na druhé straně by jeho ostrá reakce mohla být někomu sympatická. Každý z nás se někdy naštve a ujede mu to," řekl serveru ParlametniListy.cz Trampota.

Reakci Pavla Béma se serveru ParlamentniListy.cz zatím nepodařilo získat.

www.parlamentnilisty.cz