Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vezměte si můj dům, podepisují lidé exekutorům. Zcela dobrovolně

Vezměte si můj dům, podepisují lidé exekutorům. Zcela dobrovolně
zdroj: Profimedia

V tíživých finančních situacích jsou lidé ochotni podepsat cokoli. Nejen půjčku s vysokým úrokem, ale i exekutorský zápis, který je u nás součástí čím dál většího počtu půjček. Když pak dojde k prodlení splátek, nemusí věřitel čekat na rozhodnutí soudu, ale vymahači dluhů mohou hned začít zabavovat majetek, informuje deník Právo.

Tíživá finanční situace mnohých rodin i jednotlivců vyvolává stále větší poptávku po půjčkách. Když už je lidé nemohou získat od bank, obracejí se na soukromníky, jejichž nabídky jsou takřka na každém rohu. Jak už ale ParlamentníListy.cz informovaly, tito rádoby zachránci poskytují půjčky na úrok i čtyřnásobně vyšší, než požadují banky.

Právě boj proti lichvě byl ale jedním z hlavních bodů volebního programu Věcí veřejných. Ty opakovaně upozorňují na to, že již několik let zneužívají bankovní a nebankovní úvěrové společnosti tísně a neznalosti občanů v oblasti finančnictví. Poskytují půjčky, které jsou spojené s nepřiměřenými úroky a dalšími poplatky, které tyto občany přivádějí do neřešitelných životních situací, včetně osobního bankrotu.

Brojení VV proti lichvám zatím zůstalo jen u slov

„Zákon tuto problematiku řeší nejednoznačně. Proto požadujeme uzákonění povinnosti uvádět ve všech smlouvách přehledně a viditelně všechny údaje vztahující se k dané smlouvě, včetně hrozících sankcí. Dále uzákonit povinnost uvádět na všech smlouvách varování před nezodpovědným zadlužováním, které může vést až k osobnímu bankrotu," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Radim Vysloužil.

Celý článek na ParlamentniListy.cz