Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Veselý hlodavec vyplul na stříbrné plátno a způsobil senzaci

Veselý hlodavec vyplul na stříbrné plátno a způsobil senzaci
Myšák Mickey ve svém prvním filmu Steamboat Willie | zdroj: Profimedia

Rovných 94 let je dnes jedné z nejslavnějších kreslených postaviček všech dob. Myšák Mickey se poprvé objevil na filmovém plátně 18. listopadu 1928.

Kdo viděl zhruba sedmiminutový černobílý film Parník Willie (Steamboat Willie), v němž proslulý myšák poprvé připlul na filmové plátno, si dnes možná ani nedokáže představit, jakou událostí byly ve své době rozhýbané obrázky, které zahájily novou éru kreslených filmů.

Děj premiérového příběhu přitom není nijak složitý. Mickey nejprve stojí u kormidla říčního parníku, pak zažene zlého kocoura, vytáhne na palubu myšku Minnie a zahraje písničku na vědro, valchu, popelnici, rendlíky, kočku, kachnu, selátka, kozu a zuby kravky. Toť v kostce asi všechno, navíc se tu nemluví, ale hraje do toho synchronně hudba. Je to zvukový film, což byla ve své době rovněž senzace.

Jednoduchý děj je zdánlivě příliš málo na to, aby film udělal díru do světa. Ale jeho hlavní devíza mohla být v tom, že nabízel pohodu a dobrou náladu v nelehké době, kdy v Americe panovala prohibice a kdy se blížila hospodářská krize.

Sám tvůrce Walt Disney kvůli filmečku přišel málem na mizinu a byl prakticky odkázaný na komerční úspěch hlodavce, jemuž chtěl původně dát jméno Mortimer a na Mickeyho jej změnil až na manželčino naléhání. Ale dopadlo to dobře a Mickeyho cestu za slávou podtrhla později i postavička kačera Donalda – cholerického protipólu chytrého a věčně optimistického a rozesmátého myšáka.

Přesto se Mickey asi nikdy nestal miláčkem intelektuálů, kteří mu často (a možná později i právem) vytýkali, že je prvoplánový a kýčovitý. Naopak je známo, že se kreslený hrdina těšil velké oblibě mezi diktátory. Ani ti nejhorší vrazi totiž nemohou celý den přemýšlet jen o tom, koho a jak příště zlikvidovat. Nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels například o Vánocích 1937 obstaral pro Adolfa Hitlera dvanáct filmů s americkou kreslenou hvězdou, což prý vůdci udělalo obrovskou radost. A kapitalistický animák údajně dokázal zvednout náladu i sovětskému diktátorovi Josifu Stalinovi. Disney zkrátka vdechl před 94 lety život postavičce, která dokáže oslovit každého – i toho nejhoršího zločince.

Přesně padesát let po promítání prvního filmu se Mickey jako první kreslená postava vůbec dočkal i hvězdy na Hollywoodském chodníku slávy.

profimedia-0043173587 Myšák Mickey a jeho první film Steamboat Willie | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní