Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Veselo ve sněmovně: Babiš hartusil, že mohl ležet na pláži

Veselo ve sněmovně: Babiš hartusil, že mohl ležet na pláži
Andrej Babiš | zdroj: isifa/MAFRA/JIŘÍ SALIK SLÁMA

Poslanci dopoledne projednali několik mezinárodních smluv, ale také zprávu o plnění rozpočtu za první pololetí 2013, k níž ale překvapivě exceloval ministr financí Andrej Babiš. Do svého proslovu totiž vmísil nejen slova o tom, že je nutné šetřit v resortech a dobře čerpat peníze z fondů EU, ale dokonce i zalitoval, že nemusel ve sněmovně být a mohl ležet na pláži. V jednacím sále tak bylo rázem veselo...

Ministr financí Andrej Babiš poslance ve sněmovně pěkně rozesmál. A to v momentě, kdy se hovořilo o plnění rozpočtu za loňský rok.

„Chtěl bych poděkovat ODS a TOP 09, že vzniklo hnutí ANO. Pokud by tenhle stát fungoval řádně, tak by ANO nikdy nevzniklo, nemusel bych tady mluvit a mohl jsem ležet někde na pláži,“ zmínil Babiš v momentu, kdy odrážel proslovy opozičních poslanců. Ve sněmovně se totiž kromě faktických poznámek k bodu mezi poslanci rozvinula debata o čerpání evropských dotací a o korupci.

„My budeme organizovat konferenci ke korupci čerpání peněz z eurofondů. Ta se koná 23. února. Uděláme maximum pro to, abychom peníze z rozpočtu čerpali,“ zmínil k tomu také Babiš.

To ale vyprovokovalo opoziční poslance k četným reakcím. Například poslankyně za ODS Jana Černochová k tomu poznamenala, že „je nedůstojné, aby člen vlády dělal ze sebe oběť".

„Je to každého z nás svobodné rozhodnutí,“ podotkla k tomu, že nikdo Babiše nenutil, aby do politiky šel. „Myslím si, že každého z nás k tomu vedly nějaké motivy, proč vstupoval do politiky. Já jsem do ní vstupovala v devadesátém sedmém roce, a to přesně z důvodů, aby nebyli ve vládě České republiky a v Poslanecké sněmovně lidi jako je pan Babiš, lidi, u kterých se lze důvodně domnívat, že jsou to lidé, kteří měli nějakou minulost spojenou s režimem, který všichni známe,“ řekla a dodala:

„A pokud tento člověk říká, že by raději mohl ležet na pláži, tak ať na ní leží, protože já bych na té pláži mohla ležet také. Ale neležím na ní právě kvůli panu Babišovi a možná bychom na té pláži, pane Babiši, mohli ležet spolu." Její slova ale vyvolala smích a to jak zleva, tak zprava jednací síně komory.

Debatu následně utnul místopředseda sněmovny a zároveň řídící schůze Vojtěch Filip (KSČM) prohlášením, že poslanci mají na 11. hodinu zařazen jiný pevně stanovený bod a to souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv. Proto jednání o tomto tématu přerušil.

K bodu ale také promluvil exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Vy se pořád omlouváte, že jste nezkušený, ale já vás nepovažuji za člověka nepřipraveného,“ uvedl mimo jiné Blažek směrem k Babišovi. Ve svém druhém vystoupení pak měl navíc narážky i na to, "jak to kdysi fungovalo". Podle něj by měl totiž Babiš kolegům ve sněmovně říci, jaké a s kým měl kdysi styky, čímž narážel na Babišovu spolupráci s StB.

Ministr financí ovšem narážku na svou údajnou spolupráci s StB a na vzestup impéria Agrofert nejen přešel, ale naopak Blažkovi doporučil, aby si pročetl některé materiály o korupci ve zdravotnictví. „Určitě tam najdete některé kolegy,” dodal.

Celou debatu o rozpočtu ale chtěl později při projednávání již jiného bodu pěkně rozmáznout jeden z poslanců opozice. Podle něj totiž seděl k rozpočtu u stolku zpravodajů právě Babiš, ale prý se několikrát za sebou zapomněl přihlásit, na což jej několikrát za sebou upozornila místopředsedkyně komory.

„Ale skončilo projednávání bodu a pan ministr odsud odešel a neodhlásil se. A dělo se to, že pan poslanec Sedláček přišel k hlasovacímu zařízení a poslance Babiše odhlásil. Vy jste ale ovlivnil kvórum,“ zaburácel poslanec. „Měl byste vysvětlit svoje jednání a omluvil se za něj,“ dodal. Jenže řídící schůze Vojtěch Filip hrozbu sněmovního lapsusu rázně rozmetal.

„Právě proto jsem nechal odhlásit všechny. Dávám si na to pozor, mám už totiž zkušenosti z minulých jednání komory. Pokud ale, pane poslanče, trváte na svém podezření, tak musím upozornit, že to je věcí mandátového a imunitního výboru. Ovšem musím upozornit, že nemohl nikdo kartu (Babiše) zneužít, já jsem totiž před hlasováním všechny odhlásil. Teď ale jsme v jiném bodě a já už jiným poslancům nedám slovo,“ dodal rázně Filip.

Poslanci předtím projednali několik mezinárodních smluv. Například týkají se kriminality, daní, práv umělců nebo vypouštění skleníkových plynů. Dohody míří k posouzení do zahraničního výboru. Podpořili i dohody mezi ČR a Izraelem a Českem a Bosnou a Hercegovinou o spolupráci v boji proti trestné činnosti a mezi ČR a Kazachstánem o právní pomoci v trestních věcech. Řekli ano i ratifikaci dodatku k Úmluvě o počítačové kriminalitě. Do zahraničního výboru postoupili i Pekingskou smlouvu o ochraně uměleckých výkonů v audiovizi.

Zdroje: