Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Veřejnosti se poprvé otevře východní křídlo Buckinghamského paláce

Veřejnosti se poprvé otevře východní křídlo Buckinghamského paláce
zdroj: Profimedia

Turisté budou moci nahlédnout i na balkon, odkud král zdraví veřejnost.

Veřejnosti se poprvé v historii otevře východní křídlo Buckinghamského paláce, sídla britské královské rodiny. Turisté budou moci nahlédnout i na balkon, odkud král zdraví veřejnost. Letní prohlídky začnou ve čtvrtek, křídlo postavené za královny Viktorie se otevře 15. července, píše The Guardian.

O novince v návštěvnickém okruhu palácem v centru Londýna monarchie informovala již na jaře. Zájem byl tak veliký, že se všech 6000 lístků prodalo během několika hodin, ačkoliv vstup pro dospělého vyjde na 75 liber (2250 Kč).

Viktorie měla devět dětí přes 40 vnoučat a pro svou rychle se zvětšující rodinu nechala v letech 1847 až 1849 postavit nové křídlo Buckinghamského paláce. Výstavbu balkonu navrhl královnin manžel princ Albert, podle něhož to mělo monarchii přiblížit lidu. Na samotný balkon však návštěvníci nebudou mít přístup, neboť ho lemuje nebezpečně nízké zábradlí.

Oprava této části paláce trvala téměř deset let a vyšla na 370 milionů liber (11,8 miliardy Kč). Osou prohlídky je více než 70 metrů dlouhá chodba, kterou zdobí cenné obrazy, lustry a historický nábytek. Najdou se zde čínské vázy, pagody či draci, které byly velkou sběratelskou vášní krále Jiřího IV. Viktoria je do Buckinghamského paláce nechala převézt, když prodala královské sídlo v Brightonu na jihu Anglie, kde je měl Jiří IV. vystavené.

Zdroje: