Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Velké levárny na malém městě

Velké levárny na malém městě
Město Čáslav | zdroj: isifa/MAFRA/JAN ZÁTORSKÝ

Třiasedmdesátiletá důchodkyně ovládla stavební byznys malého města. Jde o matku senátora a starosty Čáslavi Jaromíra Strnada. Bez její firmy se ve městě neopraví téměř jediný chodník. Strnad tvrdí, že pro svou matku pracuje zadarmo a ve volném čase.

Jde o učebnicový příklad, jak se přisát na veřejné peníze a těžit ze zakázek města. Týká se starosty středočeské Čáslavi Jaromíra Strnada z ČSSD, který od roku 2010 sedí zároveň v křesle senátora za stejnou stranu. Informaci zveřejnilo aktuální vydání časopisu TÝDEN. Firma TES Čáslav, která dříve patřila senátorovi Strnadovi, se totiž za posledních pět let účastnila městských tendrů za 102 milionů korun. TÝDNU se podařilo zjistit, že za tu dobu v Čáslavi a blízkém okolí figurovala v úctyhodných 56 veřejných výběrových řízení.  

Redaktoři tohoto týdeníku zjistili, že firma TES se do nich dostala „zadními vrátky“, přes podniky, které si starostovu firmu najaly jako svého subdodavatele. V měřítku desetitisícové Čáslavi jde přitom o značnou sumu, protože roční rozpočet města se pohybuje kolem dvou set milionů korun. Starosta Strnad ze zakázek těží dál, ačkoli ve firmě oficiálně nefiguruje již pět let.

Strnad sice zmíněnou společnost prodal v roce 2009 své matce za 4,5 milionu korun, ale celkem bez obalu v ní podniká a je aktivní dodnes. Pro časopis TÝDEN Jaromír Strnad uvedl: „Co jsem měl dělat? Deset let jsem budoval firmu a měl jsem ji opustit kvůli politice?“.

„Strnad je každopádně přičinlivý politik, který se o sebe a své blízké dokáže dobře postarat,“ píše aktuální vydání časopisu TÝDEN a hned uvádí důkaz: „Například náhrady v Senátu čerpá skoro do poslední koruny. Na svých stránkách uvádí jako svou senátní asistentku Gabrielu Dymákovou, která zároveň pracuje jako asistentka na radnici.“ TÝDEN ji tam zastihl, když telefonicky sháněl starostu.