Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Vědci našli žijící společenství bakterií z dob dinosaurů

Vědci našli žijící společenství bakterií z dob dinosaurů
zdroj: Profimedia

Badatelé objevili bakterie závislé na kyslíku hluboko pod dnem Tichého oceánu. Informuje o tom největší dánský deník Politiken.

"Dá se to vyjádřit tak, že večírek začal před 86 miliony lety. A protože je jídlo pořád na stole, neodešli někteří hosté ještě domů," vysvětluje biolog Hans Røy z Centra pro geomikrobiologii Århuské univerzity.

Hosté jsou bakterie žijící 30 metrů pod dnem, uprostřed Tichého oceánu - v místě, kde je oceán hluboký 6 kilometrů. Jak uvádí článek publikovaný v časopice Science týmem vědců z Dánska, Německa a USA, žijí tyto organismy velmi překvapivým způsobem života.

Studie ukazuje, že bakteriální komunity mohly žít miliony let bez čerstvých zásob organických látek - spotřebovávaly pouze zbytky řas z dob dinosaurů.

Jako jet z Francie do Dánska s litrem benzínu

"Tehdy byla část Tichého oceánu už hlubokým mořem. V této oblasti jsou však sedimenty nesmírně pomalé. 30 metrů pod dnem oceánu se rázem ocitáme před 86 miliony lety," říká Hans Røy.

"Bakterie, které tu žijí, proto žijí z původních surovin - a není možné, aby se sem dostaly z vyšších vrstev. Na to jednoduše nemají dost energie. Bylo by to, jako jet z Francie do Dánska s jedním litrem benzínu," dodává Røy.