Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zemřel Dan McCafferty, zpěvák skotských Nazareth

Zemřel Dan McCafferty, zpěvák skotských Nazareth
Dan McCafferty na snímku z roku 2013 | zdroj: Profimedia

Zemřel původní zpěvák skotské rockové kapely Nazareth Dan McCafferty. Bylo mu 76 let. Kapelu kvůli zdravotním potížím opustil v roce 2013.

„Tohle je nejsmutnější oznámení, jaké jsem kdy musel učinit. Maryann a celá rodina ztratili úžasného milujícího manžela a otce, já jsem ztratil nejlepšího přítele a svět přišel o jednoho z největších zpěváků, kteří kdy žili. Jsem příliš rozrušený, než abych mohl v tuto chvíli říct cokoli dalšího,“ napsal na facebooku někdejší McCaffertyho kolega z kapely, baskytarista Pete Agnew.

McCafferty, ovlivněný prvními vlnami rokenrolu, založil v roce 1968 Nazareth spolu s kytaristou Mannym Charltonem (zemřel letos 5. července), baskytaristou Petem Agnewem a bubeníkem Darrellem Sweetem (zemřel v rove 1999). Během účinkování v Nazareth vydal zpěvák dvě sólové nahrávky s názvy Dan McCafferty (1975) a Into The Ring (1987).

Skupina Nazareth se proslavila mimo jiné písněmi Love Hurts (coververze Everly Brothers), Dream On nebo Holiday.

Nazareth v Česku vystupují často, v roce 2011 dokonce natáčeli ve středočeském studiu Sono album Big Dogz. O dva roky později s nimi Miloš Šmídmajer natočil dokument Nazareth - nekonečný rockový mejdan, který přibližuje zákulisí kapely.

Zdroje: