Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ve státním rozpočtu opět schází peníze. Plyn a elektřina zdraží

Ve státním rozpočtu opět schází peníze. Plyn a elektřina zdraží
zdroj: Profimedia

Pravicový kabinet zvažuje, kde najít další zdroje. Plánuje zavedení daně ze zemního plynu i pro domácnosti. Dosud ji platili jen podnikatelé a firmy. Státní rozpočet by si mohl přijít až na 900 milionů korun. Kabinet Petra Nečase (ODS) plánuje také zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny z nynějších necelých 34 korun na necelých 68.

Vláda Petra Nečase (ODS) hledá v nelehkých časech peníze, kde se dá. Mezi jiným plánuje také zavedení daně ze zemního plynu pro domácnosti, kterou dosud platili jen podnikatelé a firmy. Lidem, kteří používají plyn k vaření, ohřevu vody i topení, se účty prodraží o několik stovek. Zprávu přináší dnešní Právo.

Utrpí životní prostředí, varuje RWE

„Ročně by to v rodinném domě mohlo činit přibližně 700 korun navíc, a to v případě, že by byla zavedena stejná sazba, která se v současnosti uplatňuje u velkých odběratelů,“ sdělil mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský.

Dodává k tomu, že z plánovaného zdražení příliš velkou radost nemá a to především s ohledem na životní prostředí. Osvobození domácností od zdanění plynu představovalo zvýhodnění plynu jako čistého paliva. Podle Chalupského hrozí, že se obrátí k nekvalitním palivům. Plán na zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny by pak domácnosti pocítily přibližně sto korunami za rok.