Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Vážné varování pro Bohuslava Sobotku: Počítejte s Kubiceho zprávou 2

Vážné varování pro Bohuslava Sobotku: Počítejte s Kubiceho zprávou 2
Bohuslav Sobotka | zdroj: isifa/MAFRA/MICHAL ŠULA

POLITOLOGOVÉ Může ovlivnit kauza Davida Ratha voliče ČSSD? Nad odpovědí se politologové neshodují. Zatímco podle Zdeňka Zbořila může gradující se Rathova kauza před volbami nejenom ještě více nabobtnat, a dokonce se může na socialisty „vynořit“ i i jakási Kubiceho zpráva č. 2, Josef Mlejnek je přesvědčen o opaku. „Voliči již Ratha tolik nespojují se socialisty,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Kauza Davida Ratha a dalších obviněných se rozrůstá do obřích rozměrů. Na jejich konto totiž přibyly na začátku tohoto týdne nová obvinění. Ta se mají týkat zakázek pro firmu Metrostav. Detektivové ale kromě toho obvinili i šéfy nebo manažery ještě jiných firem; podle některých médií má jít o osm firem a devět osob. Dohromady již jde o 12 zmanipulovaných zakázek v hodnotě přesahující 1,2 miliardy korun.

Ve spojitosti s tím se ale nabízí otázka, zda takto rozrůstající se kauza nemůže odradit voliče ČSSD a stranu tak poškodit. Přece jen David Rath - i když již od loňska není členem ČSSD - je stále u lidí zapsán jako sociální demokrat.

„No samozřejmě, že to může poškodit ČSSD,“ zmínil v tomto kontextu pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Podle jeho soudu dokonce může kauza před volbami gradovat a "vynořit" se tak může na ČSSD ještě něco jiného.

„Vždy se musí počítat s tím, že před volbami vznikne nějaká nová Kubiceho zpráva nebo její varianta, v níž se dozvíme cosi nového a skandálního,“ varoval Zbořil.

Tak dva, tři dny před volbami

„Jednou jsme se dozvěděli, že předseda strany Jiří Paroubek je pedofil a teď se třeba můžeme dozvědět, že Bohuslav Sobotka dostával od Ratha peníze do černých fondů. Já s tím dokonce počítám, že k nějaké skandalizaci dojde, ale nevím, jestli zrovna u ČSSD. Ovšem podle těch posledních zpráv, které se týkají doktora Ratha, to vypadá, že pokus o skandalizaci této strany skutečně dříve nebo později nastane. Bude to v době, kdy se ale už socialisté nebudou moci bránit. Tak jak se to vždycky dělalo, tedy dva, tři dny před volbami,“ prozradil dále Zbořil.

Zdroje: