Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

V úterý přibylo 14 539 případů koronaviru. Neočkované zdravotníky čeká povinné testování

V úterý přibylo 14 539 případů koronaviru. Neočkované zdravotníky čeká povinné testování
Úterní počet patří mezi dvacítku nejvyšších denních přírůstků nakažených za dobu epidemie v Česku od počátku loňského března (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Testy v Česku v úterý potvrdily 14 539 případů koronaviru, téměř o polovinu víc než před týdnem a nejvíc za den od poloviny března.

V nemocnicích je s covidem-19 téměř 3300 lidí, 486 pacientů ve vážném stavu je nejvíc od počátku května. Denní počet úmrtí s koronavirem v tomto měsíci neklesl pod 30, dostal se i nad 50 zemřelých. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Víc případů než v úterý ministerstvo zdravotnictví eviduje naposledy 12. března. Úterní počet patří mezi dvacítku nejvyšších denních přírůstků nakažených za dobu epidemie v Česku od počátku loňského března. Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, se dlouhodobě drží nad hodnotou jedna. Denní přírůstky nakažených tak zřejmě nadále porostou.

Také 3295 hospitalizovaných s covidem-19 je zhruba o polovinu víc než o týden dřív. Víc nakažených bylo v nemocnicích naposledy koncem dubna. Některé nemocnice proto už začaly omezovat odkladnou péči. S koronavirem dosud zemřelo 31.229 lidí, za minulý pátek ministerstvo zdravotnictví eviduje 54 úmrtí. V úterý zemřelo s covidem 31 lidí, nejnovější čísla ale obvykle při pozdějších aktualizacích vzrostou.

Na 100 000 obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 558 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak proti předchozímu dni zvýšilo o 43. Nejhorší epidemická situace je nyní na Moravě a ve Slezsku a na jihu Čech.

Přes zhoršující se epidemickou situaci končící vláda hnutí ANO a sociálních demokratů zatím odmítá, že by bylo nutné přistoupit k uzávěře ekonomiky, jaká v Česku byla v březnu v době srovnatelných denních přírůstků nakažených. Dnes kabinet schválil další opatření proti šíření koronaviru, uvedl po jednání vlády premiér Andrej Babiš. „Situace není dobrá,“ řekl. Další kroky podle Babiše ve čtvrtek navrhne Rada vlády pro zdravotní rizika, vláda je projedná v pátek.

Představitelé vlády opakovaně vyzývají občany, aby se proti koronaviru nechali očkovat. Zdravotníci v úterý podle ministerstva aplikovali 40 701 dávek vakcíny, což je mírně méně než minulé úterý. Čísla ale obvykle po aktualizaci vzrostou. Více než polovina úterních vakcín připadla na posilující dávky. Počet dávek vakcín za celou dobu očkování, které v Česku začalo loni v prosinci, přesahuje 12,6 milionu. Z 10,7 milionu Čechů je plně očkováno přes 6,15 milionu lidí.

Od 15. listopadu se budou muset povinně testovat pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu-19. Rozhodla o tom dnes vláda, po jednání to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pravidelné testování budou muset podle Vojtěcha podstoupit všichni neočkovaní zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty. Testování se bude opakovat jednou týdně, první testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

V pátek se také znovu sejde vláda, která projedná další opatření proti šíření epidemie covidu-19. Ještě před tím se ve čtvrtek ráno uskuteční schůze vládní rady pro zdravotní rizika, která návrhy opatření probere. Situace není dobrá, v úterý bylo do nemocnic přijato asi 330 lidí, jejich průměrný věk je 65 let, řekl premiér Andrej Babiš. Jediným řešením je podle něj očkování.

Zdroje: