Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

V Německu zřejmě 25 let po převratu povládne první postkomunistický premiér

V Německu zřejmě 25 let po převratu povládne první postkomunistický premiér
Lídr durynské Die Linke Bodo Ramelow | zdroj: Profimedia

Koaliční jednání v německé spolkové zemi Durynsku dospěly do finále. Koalici zde vytvoří postkomunisté z Die Linke (Levice) se Zelenými a sociálními demokraty z SPD. Prvním postkomunistickým zemským premiérem v Německu se tak stane lídr Levice Bodo Ramelow.

V Durynsku dosud vládla velká koalice CDU a SPD, podobně jako na spolkové úrovni. Dosavadní premiérka Christine Lieberknechtová dovedla CDU v letošních podzimních volbách k opětovnému vítězství, když získala 33,5% hlasů. Partnerští sociální demokraté si připsali až třetí místo s 12% hlasů a rozhodli se z velké koalice odejít.

Vládu tak sestaví Die Linke, před lety vzniklá z východoněmecké PDS (přímé následovnice SED, která vládla NDR v totalitních časech) a odpadlíků od západní sociální demokracie, která získala 28% hlasů. Koalici doplní SPD a Zelení, v opozici skončí kromě CDU také nováček v zemském sněmu, euroskeptická Alternativa pro Německo, která získala přes 10% hlasů. Vládní koalice bude mít většinu pouze jednoho hlasu, budoucí premiér Ramelow však věří, že jde o stabilní koalici. Koalici se dle barev přezdívá rudo-rudo-zelená.

Bodo Ramelow vede Levici v Durynsku od minulých voleb v roce 2009 a působil v zemskému sněmu jako vůdce opozice. Původně prodavač a předseda bytového družstva se politice aktivně věnuje od raných 90.let, v minulosti působil také jako poslanec Bundestagu.

Pokud vláda skutečně vznikne, bude Bodo Ramelow prvním reprezentantem postkomunistů v čele zemské vlády. 

Durynsko se dvěma miliony obyvatel leží ve středu Německa, sousedí se Saskem na východě a Bavorskem na jiHu. Hlavním městem je Erfurt.

Zdroje:
Vlastní