Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

V Mekce vzniká největší hotel na světě, nabídne 10 tisíc pokojů

V Mekce vzniká největší hotel na světě, nabídne 10 tisíc pokojů
Hotel má být největší na světě | zdroj: vizualizace Dar Al Handasah

V muslimském posvátném městě Mekka v Saúdské Arábii by měl být v roce 2017 otevřen největší hotel na světě. Podle serveru arabianbusiness.com nabídne 10 tisíc pokojů ve dvanácti samostatných věžích.

Projekt za 3,5 miliardy dolarů (zhruba 84 miliard korun) zadalo saúdskoarabské ministerstvo financí architektonickému studiu Dar Al Handasah. Hotel s názvem Abraj Kudai by měl vyrůst v oblasti Manafia v centru Mekky, jen asi 1500 metrů od největší mešity na světě Al-Masdžid al-Harám.

Hotel vznikne na rozloze 60 tisíc metrů čtvereční a nabídne celkem 1,4 milionu metrů čtverečních plochy. Kromě 10 tisíc pokojů v něm bude 70 restaurací, nákupní centrum, několik královských podlaží, kongresové centrum i modlitebna, která by měla mít největší kopuli na světě. Každá z věží bude mít vlastní heliport.

album1 Hotel nabídne 10 tisíc pokojů | zdroj: vizualizace Dar Al Handasah

Deset věží by mělo nabídnout čtyřhvězdičkové ubytování, zbylé dvě se zaměří na nejbohatší klientelu a nabídnou největší luxus. Předpokládá se, že v hotelu najdou každoročně ubytování miliony věřících konajících povinnou pouť do Mekky.

Interiéry hotelu zpracuje londýnské studio Areen Hospitality, měly by zdůraznit palácový luxus typický pro tento region.

Zdroje:
arabianbusiness.com