Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: V Drozdu je pro celé Řecko 3754 Čechů, jen na Rhodosu jich jsou přes čtyři tisíce

Aktualizováno: V Drozdu je pro celé Řecko 3754 Čechů, jen na Rhodosu jich jsou přes čtyři tisíce
Oblast Kiotari na Rhodosu zasažená lesním požárem | zdroj: Profimedia

Na řeckém ostrově Rhodos se ráno nacházelo přes 4000 Čechů. V cestovatelském systému Drozd bylo vpodvečer registrováno 3754 lidí pro celé Řecko, o více než 1000 více než ráno. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zahraničí (MZV) Daniel Drake. Úřad žádá Čechy o registraci, aby s nimi mohl rychle sdílet informace.

V Řecku se odehrála podle místní policie dosud největší evakuační operace. Způsobily ji lesní požáry, které vypukly na ostrově Rhodos a v sobotu dopoledne se kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým. Podle místních médií bylo evakuováno na 20 000 lidí.

Ministerstvo turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. Na Rhodu jsou aktuálně nejpostiženějšími oblastmi Gennadi, Bati a Asklipeio. „Lokality Gennadi a Bati se aktuálně evakuují. V oblasti Asklipeio došlo ke znovuvznícení ohňů, které se šíří jižním směrem,“ uvedl úřad dnes odpoledne na webu.

Na ostrově byly postiženy také oblasti Kiotari, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Peukous, Massari a Charaki. „V těchto oblastech jsou však požáry momentálně patrně na ústupu a teoreticky pod kontrolou; ovšem, situace je velmi proměnlivá a může se rychle změnit i k horšímu,“ dodal resort.

S požáry ale bojují také na ostrově Korfu, kde je riziko jejich šíření v severovýchodní oblasti. Evakuace se uskutečnila v 17 oblastech. „Velký požár začal také v lokalitě Loutses, s rizikem šíření severovýchodně. Z oblasti bylo evakuováno 2466 osob, prozatím nejsou hlášeny škody na majetku,“ uvedlo ministerstvo.

„Velký požár je na ostrově Evia/Euboea v lokalitě Karystos (evakuovány byly čtyři oblasti). Na ostrově v neděli večer vznikl nový požár v oblasti Platanistos, kde ze sedmi míst bylo evakuováno 2000 osob. Další ohnisko požáru je nově v oblasti Achaia/Aígio na severozápadním Peloponésu,“ dodal úřad. 

Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připravené vyslat na řecký ostrov letadlo a pomoci při případné evakuaci Čechů, armáda má pro případnou pomoc připravená dvě letadla, pokud by nestačily už naplánované repatriační lety cestovních kanceláří.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pohotovostní linku pro dotazy spojené s požáry na Rhodosu, funguje na čísle 222 264 240. Turisté, kteří pobývají na ostrově, se mohou obracet také na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Repatriačními lety se z Rhodosu vrátilo zhruba 450 Čechů, další poletí dnes

Dvěma nočními repatriačními lety se z Rhodosu vrátilo zhruba 450 klientů cestovních kanceláří, další poletí, řekl dnes České televizi Martin Smolek, vrchní ředitel právní a konzulární sekce MZV. Vládní speciály zatím do oblasti nevyrazí.

MZV zatím nevydá plošné doporučení necestovat na Rhodos, situace na ostrově se podle tamních hasičů zlepšuje, uvedl Smolek. Úřad zároveň na twitteru varoval před požáry s rizikem šíření v severovýchodní oblasti Korfu. Podle Smolka v noci bylo evakuováno 60 Čechů z hotelu, ráno se ale na místo vrátili a pokračují v pobytu.

Po dvou nočních mimořádných letech byl další v plánu ráno a následně večer pravidelný let, který má ale kapacitu i na repatriaci osob, jimž skončí dovolená z důvodu evakuace dříve, řekl Smolek ČT. Několik dalších lidí, kterým se zatím nepodařilo spojit se svou cestovní kanceláří, se nachází v hotspotech blízko letiště na Rhodosu. Těmto lidem budou pomáhat dva členové speciálního konzulárního týmu i dva hasičští důstojníci.

Zástupci ministerstva dnes opět jednali s cestovními kancelářemi. Česko podle Smolka vychází z informací a doporučení řeckých orgánů, podle tamních hasičů se situace lepší, jediná skutečně kritická je oblast Asklipeio. Ministerstvo zatím nepřistoupí k plošnému nedoporučení cest na Rhodos.

Hoří i na Korfu

V noci vypukl požár také mimo jiné na ostrově Korfu. Celkem bylo evakuováno zhruba 2600 klientů. V jednom hotelu se nacházelo 60 Čechů, kteří byli evakuováni z důvodu blízkosti požáru, nad ránem se ale do ubytovacího zařízení vrátili, řekl Smolek. Na Korfu ministerstvo zahraničí eviduje přes 1000 českých turistů, uvedl na twitteru mluvčí resortu Daniel Drake.

Opět apeloval na registraci v cestovatelském systému Drozd. Ministerstvo následně vydalo na webu upozornění týkající se Korfu, podle kterého se evakuace týkala 17 oblastí - Vigglatouri, Nisaki, Rou, Katávalo, Kéntroma, Tritsi, Kokkokílas, Sarakiviátika, Plagiá, Kalámi, Vlachátika, Kavalléraina, Santa, Megoula, Porta, Palia Perithia a Sinies. Další velké požáry v oblasti Karysto na Euboea/Evia (evakuovány čtyři oblasti) a v severní oblasti Peloponésu - Aígio, dodal resort.

Zdroje: