Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

V dobré tradici tchajwanských parlamentních rvaček létaly tentokrát vnitřnosti

V dobré tradici tchajwanských parlamentních rvaček létaly tentokrát vnitřnosti
Opoziční Kuomintang ztropil výtržnost v tchajwanském parlamentu | zdroj: Profimedia

Rvačky v tchajwanském parlamentu nejsou zase tak vzácným jevem, tentokrát si ale opoziční poslanci vymysleli něco nového.

Zákonodárci z hlavní tchajwanské opoziční strany způsobili rozruch v parlamentu, když kvůli vyhrocenému sporu o dovoz vepřového masa z USA hodili na premiéra kbelík s vnitřnostmi. Poslanci si také uštědřovali rány a premiér v nastalém chaosu nemohl zodpovědět dotazy.

Prezidentka Cchaj Jing-wen v srpnu oznámila, že tchajwanská vláda od ledna příštího roku povolí dovoz amerického vepřového obsahujícího raktopamin – stimulant, který urychluje růst svalové tkáně, a naopak snižující růst tuku. Látka je v Evropské unii i Číně zakázaná, i v USA se na ni vztahují omezení. Proti oznámeným změnám se postavila opoziční Národní strana (Kuomintang), která argumentuje obavami o bezpečnost potravin.

Od srpna pak členové Národní strany proti rozhodnutí v parlamentu protestují a brání premiérovi Su Čen-čchangovi v jeho vystoupeních tím, že se vměstnají na pódium, na němž při mluvení stojí. Členové vládní Demokratické pokrokové strany se pokusili premiérovi zajistit možnost mluvit a před pódiem utvořili ochranou bariéru, zatímco zákonodárci z Národní strany mávali transparenty, pískali na píšťalky nebo troubili. Když pak premiér začal mluvit, poslanci jeho směrem mrštili kbelík s vepřovými vnitřnostmi.

zdroj: www.youtube.com

Demokratická pokroková strana chování svých rivalů odsoudila jako plýtvání jídlem, postěžovala si, že podlaha zasedací místnosti byla "smradlavá" a "nechutná", a vyzvala k rozumné debatě. Národní strana na to odpověděla, že opozice si nemohla pomoci, aby neudělala vše pro ochranu zdraví lidí a zajištění potravinové bezpečnosti.

Zdroje: