Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

V Česku začne z pátku na sobotu sčítání lidu, potrvá až do 11. května

V Česku začne z pátku na sobotu sčítání lidu, potrvá až do 11. května
Formulář bude na webu www.scitani.cz či v mobilní aplikaci Sčítání21, kterou si bude možné stáhnout | zdroj: Profimedia

V Česku se po deseti letech uskuteční sčítání lidu. Celostátní akce začne o půlnoci z pátku na sobotu a potrvá do 11. května.

 V prvních dvou týdnech lidé budou vyplňovat údaje elektronicky. Ti, kteří se nesečtou on-line, pak budou moci od 17. dubna do 11. května vypsat papírový tiskopis. Podrobnosti dnes na tiskové konferenci představil předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček. Podle něj se postup sčítání několikrát důkladně testoval, silná je kybernetická ochrana a data budou uložena v Česku.

„Snažili jsme se sčítání koncipovat maximálně šetrně vůči občanům, co se týká množství a citlivosti otázek, i způsobu sečtení,“ uvedl Rojíček. Takzvaný rozhodný okamžik, ke kterému se údaje vyplňují, je právě z pátku na sobotu.

Sčítání je povinné. Sečíst se musí všichni obyvatelé republiky. Těch je kolem 10,7 milionu. Letos se bude vyplňovat zhruba o polovinu méně údajů než při posledním cenzu v roce 2011. Statistici řadu informací získají z registrů.

Formulář bude na webu www.scitani.cz či v mobilní aplikaci Sčítání21, kterou si bude možné stáhnout. Elektronický dotazník bude vedle češtiny ještě v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině. Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. K dispozici je i chatbot či živý chat s operátorem.

„Průměrná doba vyplnění je 15 minut. Počítáme, že v průměru připadne deset minut na bytovou část a pět minut na osobu. Záleží na tom, kolik otázek vyplňujete,“ upřesnil šéf ČSÚ. Lidé mohou zapsat údaje i za další členy domácnosti, mohou jim také poslat odkaz. Za ty, kteří nemají přístup k internetu, nebo mají z elektronického sčítání obavy, mohou údaje on-line zadat jejich blízcí. Vyplňování se dá přerušit, data si uložit a pokračovat později.

Elektronicky bude možné formuláře vyplnit a odeslat do 9. dubna. Podle statistiků je elektronické sečtení jednodušší. Všechny odpovědi není nutné vypisovat, stačí vybírat z nabídky. Ti, kteří se nesečtou přes internet, pak budou od 17. dubna do 11. května vyplňovat papírové tiskopisy. Ty budou k vyzvednutí na většině pošt, nebo je doručí sčítací komisaři.

Údaje o bytu se zapisují za celou domácnost. Dotazy se týkají výměry bytu, počtu místností či patra. Statistici zjišťují, zda má bydlení plynovou přípojku či kuchyň, nebo kuchyňský kout. V části o osobách se zadává obvyklé bydliště i bydliště po narození, zaměstnání, škola či dojíždění. Právě práci či výuku ovlivnila covidová omezení. Žáci a studenti se učí na dálku, lidé pracují často z domova. Podle statistiků by se do kolonek měl zanést obvyklý stav, ne dočasné změny kvůli uzávěře.

Statistický úřad uvedl, že podle průzkumu plánuje svá data odeslat elektronicky sedm z deseti Čechů a Češek. Podle Rojíčka se postup sčítání několikrát důkladně testoval, kybernetická ochrana je silná a údaje budou uloženy v ČR. ČSÚ je žádným úřadům nepředá.

Zdroje: