Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

V Česku se opět ochladí, kromě nížin bude sněžit

V Česku se opět ochladí, kromě nížin bude sněžit
zdroj: tisková zpráva

Po přechodném oteplení, kdy denní maxima o víkendu vyšplhala nad deset stupňů Celsia a sníh, který napadl na horách - s výjimkou nejvyšších poloh - roztál, se do Česka opět vrátí sněhové přeháňky, a to už do nadmořských výšek kolem 500 metrů.

V neděli byla v ČR oblačná obloha a místy zapršelo. Denní teploty se pohybovaly mezi osmi a dvanácti stupni, kolem nuly bylo jen na hřebenech nejvyšších českých hor. Například na Sněžce byl v 17 hodin minus jeden stupeň.

Od pondělí už se ale začne postupně ochlazovat. Nejchladnějším dnem příštího týdne by mělo být úterý. V pondělí spadnou denní teploty na průměr kolem sedmi stupňů, v 1000 metrech nadmořské výšky bude jen kolem nuly a sněhové nebo smíšené přeháňky se objeví už nad 800 m.n.m.

Koncem týdne oteplení, ale na horách bude sněžit

Už od středních poloh pak bude sněžit v úterý, nepůjde ovšem zřejmě o nijak vydatné srážky, a tak meteorologové zatím nevarovali řidiče, kteří už by měli přesto vyjíždět se zimními pneumatikami.

Noční teploty spadnou v úterý pod bod mrazu, přes den vystoupají jen na 3 až 7 stupňů. Bude proměnlivá oblačnost, místy s přeháňkami, nad 500 metrů nad mořem sněhovými.

Stejně chladno bude ještě ve středu. Na konci týdne se pak zřejmě opět slabě oteplí, sněhové srážky by ale měly minimálně na horách vydržet.  Říjen je zatím v Česku teplotně slabě pod průměrem.