Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Už za několik hodin bude jasné, kdo vypadne z kola ven

Už za několik hodin bude jasné, kdo vypadne z kola ven
Pozor! Pohov! Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel pózují před poslední prezidentskou debatou na Nově. | zdroj: Profimedia

Sobota dá odpověď na otázku, kteří dva kandidáti postoupí do druhého kola prezidentských voleb.

Volební místnosti se v druhý den voleb otevřely v 8:00. Uzavřou se ve 14:00.

Za nejvážnější uchazeče o finále jsou označováni bývalý náčelník Generálního štábu armády a předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel, někdejší premiér Andrej Babiš. Malé šance na postup má bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Vyhlídky dalších kandidátů jsou mizivé. Mezi ně se řadí poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil a podpořil Nerudovou.

Ten, kdo bude na poštovních známkách

Voliči ve třetí přímé volbě prezidenta rozhodnou nejen o tom, kdo bude o státních svátcích klást věnce k památníkům, udělovat vyznamenání, čí portréty budou na poštovních známkách nebo ve veřejných budovách a kdo k nim bude na přelomu roku promlouvat z televizních obrazovek.

Ovlivní zejména to, kdo bude jmenovat vládu, vedení centrální banky, soudce a vysokoškolské činitele a kdo získá právo vetovat přijímané zákony, udělovat milosti a reprezentovat Česko při vrcholných jednáních.

Hlasování během prvního dne provázel velký zájem. Před uzavřením místností dosahovala účast v některých okrscích až padesáti procent. 

Potvrdí se odhad bookmakerů?

Na mnoha místech byla účast vyšší než ve stejnou dobu během volby před pěti lety. Tehdy po prvním volebním dni komisaři zpravidla hlásili, že k urnám dorazily asi dvě pětiny voličů. 

Bookmakeři sázkových kanceláří favorizují Pavla, v pátek dopoledne měl kurz na vítězství průměrně 1,43:1. Na Babišovu výhru je kurz 3,5:1, má ale nejnižší kurz pro první kolo, tedy jeho postup do druhého kola je podle bookmakerů nejpravděpodobnější.

Kurz na Nerudovou klesl i na 20:1. Zbylá pětice kandidátů je podle sázkových kanceláří outsidery.

Obdobné poznatky vyplývají ze sond veřejného mínění.

Výsledky budou do večera

Většina výsledků, které budou na volebním webu, by mohla být podle odhadu statistiků známa do večera.

Druhé kolo voleb se uskuteční za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna. Prezident by mohl být zvolen už v prvním kole, pokud by některý z kandidátů získal nadpoloviční většinu hlasů. Tato možnost je ale spíš jen teoretická.  

Zdroje: