Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Urban (ČSSD): Bankrot nám nehrozí, ODS lže

Urban (ČSSD): Bankrot nám nehrozí, ODS lže
zdroj: tisková zpráva

ODS opakovaně varovala před hrozbou státního bankrotu a tvrdí, že nás k němu dovede vláda ČSSD. Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana ale Česko patří mezi osm zemí na světě nejméně ohrožených státním bankrotem.

"Mirek Topolánek a ODS lžou o zadlužení České republiky a zbytečně straší občany ČR tzv. státním bankrotem. Jasně to prokázala studie ekonomické agentury Bloomberg, podle které Česká republika patří z hlediska rizika kolapsu státních financí mezi osm nejbezpečnějších států z celého světa," řekl Milan Urban.

Taková studie skutečně existuje. Podle ní patří české státní dluhopisy k nejbezpečnějším na světě. Ze 44 zemí, jejichž pořadí zveřejňuje agentura Bloomberg, skončilo Česko na osmém místě. Nejlépe je na tom Norsko, naopak největší riziko bankrotu vidí investoři u Argentiny. Česko je na úrovni zemí jako Japonsko, Švédsko či Slovensko.

V Evropě jsou na tom podle očekávání nejhůře Island a Řecko. Podle ekonomů je tak právě v tuto chvíli ideální doba na další emise státních dluhopisů, a to hlavně v zahraničních měnách.

"Česká republika patří i z hlediska celkového zadlužení vůči HDP k naprosto nejméně zadluženým zemím EU. Prognóza celkového dluhu k HDP se v ČR ke konci letošního roku se pohybuje kolem 40% HDP, přičemž sousední státy jako Rakousko a Německo výrazně přesahují hranici 70% a průměr EU dosahuje 80%," připomíná Urban. Tempo zadlužování ovšem v poslední době výrazně vzrostlo.

ČSSD tvrdí, že výroky ODS jsou dané absencí programu. ODS podle Urbana pokračuje ve lhaní a strašení, přestože nejrenomovanější ekonomické agentury hodnotí Česko jako jednu z nejbezpečnějších zemí na světě. "Vyzýváme proto ODS, aby zastrašovací kampaně v zájmu České republiky a boje s hospodářskou krizí okamžitě zanechala," prohlásil Urban.

ČSSD je podle něj připravena snížit roční zadlužování pod 3 procenta HDP už do roku 2013.  ČSSD v minulosti z podobného strašení obvinila i současného ministra financí Fischerovy vlády Eduarda Janotu. Ten ale prohlásil, že státním bankrotem nikdy nehrozil, jen upozornil na výhledová rizika spojená se stále rychlejším zadlužováním.

                                                                                                       TISCALI/www.parlamentnilisty.cz