Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Uprchlíky neberem'! Proč ale nenabídnout azyl křesťance štvané muslimy?

Uprchlíky neberem'! Proč ale nenabídnout azyl křesťance štvané muslimy?
Asie Bibi - křesťanka, která v Pákistánu nemůže vyjít na ulici, protože by ji zaslepení vyznavači islámu utloukli | zdroj: Profimedia

Křesťance a matce pěti dětí hrozí v Pákistánu smrt. Několik zemí jí a její rodině už nabídlo azyl. Česko mezi nimi není. Sorry jako, máme přece dost starostí sami se sebou.

Čeští politici nevědí, kam dřív skočit. Lámou si hlavy nad tím, zda se připojit k té či oné úmluvě, nebo ji odmítnout, komu přidělit dotaci a komu přiznat slevu, o kolik si zvýšit gáži, zda zvednout daň z alkoholu, zda ji snížit u točeného piva… anebo jak vysvětlil čachry kolem Čapího hnízda.

Kdo by od tak zaneprázdněných lidí mohl čekat, že se čas od času podívají za hranice, zda někdo nepotřebuje pomoc, zda by nebylo namístě někomu nabídnout ochranu? Sotva to můžete předpokládat u vlády, jejíž šéf hlásá: "Nechci v zemi jediného uprchlíka."

Co kdyby ale Andrej Babiš přece jen změnil názor, anebo aspoň udělal výjimku? Co kdyby ho k tomu někdo z vlády postrčil?

Devět let na samotce

Jsou lidé, kteří by si azyl v Česku zasloužili. Třeba Asie 'Bibi' Norínová, křesťanka odsouzená v muslimském Pákistánu za rouhačství. Její příběh obletěl svět. V českých vládních kruzích ale nejspíš nikoho nezaujal.

Tato matka pěti dětí se v roce 2009 při práci na poli napila z vědra, ze kterého pily muslimky. Tím vodu 'znečistila'. Vyznavačky islámu se s ní začaly hádat a nakonec ji udaly, že se rouhala vůči proroku Mohamedovi.

Soud uznal její vinu a poslal ji na smrt. Jiný trest za rouhání vůči proroku Mohamedovi pákistánský zákon ani nezná. Verdikt potvrdily také soudy vyšších instancí. Zrušil ho až letos koncem října pákistánský nejvyšší soud.

Mezitím Bibi prožila téměř devět let v příšerných podmínkách – na samotce, v cele smrti. Bez kontaktu s manželem a rodinou.

Teď pobývá se svým mužem a dětmi na utajeném místě pod ochranou vládních agentů. Z vězení ji odvezlo vládní komando na posledních chvíli, dva členové vězeňské ostrahy se ji chystali zavraždit, aby nevyšla na svobodu.

Několik západních států už rodině nabídlo azyl. Česko mezi nimi samosebou nefiguruje. V Česku, kde na rozdíl od většiny západoevropských států nejsou komunity pákistánských muslimů, by přitom mohla žít v bezpečí.

Na veřejnosti se Bibi v rodné zemi objevit nemůže, stejně jako členové její rodiny. Všem hrozí smrt, muslimové by je lynčovali. Jsou lovnou zvěří. V roce 2010 vypsal klerik Maulana Jusúf Kureši na hlavu Asie Bibi odměnu půl milionu rupií.

Už osvobozující verdikt vyhnal početné davy do ulic měst. Zfanatizovaní muslimové spílali soudcům a požadovali smrt pro Bibi. Volali také po likvidaci právníků, soudců a všech, kteří jejímu propuštění napomohli. A ještě před osvobozujícím verdiktem byl zavražděn guvernér Salmán Tasír, který žádal, aby se soud nad Bibi slitoval.

zdroj: YouTube

"Budeme šťastní, až žena (Bibi) a její blízcí budou zcela v bezpečí... Očekávám rozhodnutí pákistánské vlády a zemí, které projevily ochotu přijmout celou rodinu," řekl Vatikánskému rozhlasu Alessandro Monteduro, vedoucí italské sekce papežské nadace Pomoc trpící církvi (Kirche in Not), která rodinu statečné křesťanky už roky podporuje.

Budoucnost Asie Bibi je ale dosud nejistá. Stále je ve smrtelném nebezpečí. Vládní mluvčí sdělil, že bude moci opustit Pákistán teprve tehdy, až nejvyšší soud zamítne odvolání proti osvobozujícímu rozsudku.

Křesťanem v 'zemi čistých'

Pákistán, což v tamním jazyce urdu znamená 'země čistých', nemá slitování s 'nečistými' bezvěrci, jak radikální muslimové nazývají křesťany. O tom, že jejich život je svízelný, svědčí úbytek jejich populace: Před rokem 1947, kdy bylo území dnešního Pákistánu součástí britské Indie, tam tvořili křesťané téměř pětinu obyvatel. Dnes je jejich podíl nižší než dvě procenta.

profimedia-0394841368 Fanatičtí vyznavači islámu požadující smrt pro křesťanku Bibi | zdroj: Profimedia

Křesťané jsou pronásledování a obdobně jako Bibi často obviňováni z rouhačství. Pákistánské trestní právo zná osm typů tohoto zločinu. Soudy v některých případech posílají provinilce na šibenici, ale mezinárodní nátlak dosud vždy přiměl vládu a nejvyšší soudní instanci popravy zarazit. Mnohdy však trest vezme do svých rukou dav lynčující rouhače. (Některé otřesné případy jsou popsány tady, zde, tu.).

Až uslyšíte o pákistánských křesťanech, kteří dorazili do Evropy, vězte, že je zpravidla nepohání vyhlídka na blahobyt, anebo vidina lepšího a snazšího výdělku, ale snaha zachránit si život.

Tito lidé zasluhují naši pomoc. Tak, jako Asie Bibi Norínová.

Zdroje:
Vlastní