Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Turkmeni dostali příkaz: Sedněte na kola

Turkmeni dostali příkaz: Sedněte na kola
Gurbanguli Berdymuhamedov (vlevo) s čínským premiérem | zdroj: Getty Images

Turkmenský diktátor Gurbanguli Berdymuhamedov chce, aby byl jeho národ "fyzicky zdravý a duchovně dokonalý". Rozhodl se proto, že obyvatele donutí jezdit na kole. Informuje o tom britský deník The Times.

Prezident Gurbanguli Bedymuhamedov nedávno rozhodl, že proběhne měsíc národní cyklistiky. Na jeho úvod naplánoval cyklistický závod a donutil všechny vládní zaměstnance, aby se ho zúčastnili. Státní televize Turkmenistánu tak před třemi týdny vysílala záběry prezidenta, jak před svítáním uhání na horském kole společně s desítkami úředníků v modrých teplákových soupravách. 

Prezident dojel jako první, což se nestalo poprvé. Už loni totiž vyhrál první turkmenský automobilový závod a v dubnu letošního roku pak koňské dostihy s výherní částkou asi 210 milionu korun. Tajná nahrávka z těchto dostihů sice ukazuje, že prezident s koněm doběhl až na druhém místě, ale to státní televize vystřihla.

Turkmeni už měli v televizi možnost vidět také záběry, jak jejich prezident letí v nadzvukové bojové stíhačce, řídí tank nebo jak odstraňuje nádor. Kult osobnosti je v Turkmenistánu silný - už předchůdce současného prezidenta Saparmurat Nijazov nechal postavit dvanáctimetrovou sochu sebe samotného a pojmenoval měsíce a dny v týdnu po členech vlastní rodiny.

Anette Bohr z expertní skupiny Chatham House k cyklistickému závodu uvedla, že zdaleka neměl pouze zlepšit zdraví národa. "[Berdymuhamedov by samozřejmě chtěl], aby byl jeho národ v lepší kondici, ale celkově jde o daleko rozsáhlejší fenomén: ukazuje tím svou sílu, svěžest, zdraví a svůj význam jako vůdce," poznamenala.

Zdroje: