Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Oblačno

Turistický ráj se mění ve spáleniště. Evakuováno další město na havajském ostrově Maui

Turistický ráj se mění ve spáleniště. Evakuováno další město na havajském ostrově Maui
Pohled z vrtulníku na požáry na pobřeží ostrova Maui. | zdroj: Profimedia

Požáry na havajském ostrově Maui mají už 80 obětí.

Nově se evakuuje okolí města Kaanapali, k němuž se nebezpečně přiblížily plameny. Evakuace začala jen několik hodin poté, co se obyvatelé začali vracet do nedalekého města Lahaina, kde oheň sežehl celé bloky zástavby.

S 80 oběťmi je požár na Havajských ostrovech nejhorší přírodní katastrofou v tamních dějinách. Stovky lidí jsou pohřešovány, a čísla tak mohou dál stoupat, píše v sobotu server BBC News.

Hasiči pokračují v práci a oheň ještě není pod kontrolou. Dálnice vedoucí ven z města Lahaina je otevřená. Naopak přístup na západní část ostrova, kde leží i město Kaanapali, je omezen.

V pátek večer tamního času bylo v evakuačních střediscích 1418 lidí. Místní vláda žádá veřejnost, aby posílala jen textové zprávy a netelefonovala a nepřetěžovala tak síť.

Shořel ikonický kostel

Oheň na Maui způsobil ohromné škody především v historické Lahaině, která byla v 19. století hlavním městem bývalého Havajského království. Shořel mimo jiné 200 let starý kostel Waiola (dříve Wainee), na jehož hřbitově jsou pohřbeni havajští králové a královny.

V pátek byl evakuovaným obyvatelům umožněn návrat do Lahainy. Agentura AP popisuje, že na ulicích města byly k vidění ohořelé výtahové šachty, které zbyly po zničených bytových domech, kostry automobilů pod spadlými sloupy nebo trampolíny a koloběžky znetvořené extrémními teplotami.

Zdroje: