Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Trudeau vyhrál kanadské volby, na většinu v parlamentu ale nedosáhne

Trudeau vyhrál kanadské volby, na většinu v parlamentu ale nedosáhne
Trudeau, který stojí v čele menšinové vlády, spoléhající na podporu dalších stran při přijímání zákonů, vyhlásil volby dva roky před řádným termínem v naději, že posílí svůj mandát a vytvoří většinový kabinet | zdroj: Profimedia

Pondělní předčasné volby v Kanadě vyhráli vládnoucí liberálové premiéra Justina Trudeaua, jimž se však podle výsledkových projekcí nepodařilo dosáhnout svého cíle a získat většinu v parlamentu.

Vůdce opozičních konzervativců Erin O’Toole dnes uznal svou porážku a pogratuloval Trudeaovi k vítězství a zisku třetího premiérského mandátu, uvedly tiskové agentury. Ministerský předseda však zřejmě bude muset nadále vládnout s podporou menších stran; podle odhadů veřejnoprávní stanice CBC získají liberálové 158 z celkových 338 křesel, tedy téměř stejně jako ve volbách v roce 2019.

Hořkosladké vítězství?

Devětačtyřicetiletý Trudeau, který stojí v čele menšinové vlády, spoléhající na podporu dalších stran při přijímání zákonů, vyhlásil volby dva roky před řádným termínem v naději, že posílí svůj mandát a vytvoří většinový kabinet. Kanadská a americká média však poznamenávají, že složení kanadského parlamentu bude po volbách zřejmě vypadat velice podobně jako dosud. Podle CBC tak v myslích mnoha voličů ještě akutněji vyvstává otázka, proč premiér svolával volby za čtvrté vlny pandemie covidu-19.

Trudeau nicméně volby vyhlásil a kampaň zahájil v polovině srpna, kdy mu průzkumy veřejného mínění přisuzovaly znatelný náskok před opozičními konzervativci. Ten však postupně mizel a pár dní před volbami sondáže informovaly o vyrovnané pozici obou hlavních kanadských stran.

„Kanaďané nás znovu navrátili k moci s jasným mandátem, abychom dokázali vyjít z této pandemie a vydat se k lepší budoucnosti,“ řekl Trudeau. Dodal, že je připraven na další období ve funkci premiéra, a vyjádřil potěšení nad tím, že si Kanaďané zvolili „progresivní program“. „Chápu, že se nyní chcete vrátit k věcem, které máte rádi, a nechcete se zabývat pandemií nebo volbami,“ dodal premiér.

„Trudeauovi nevyšla jeho sázka na to, že získá většinu, takže bych řekl, že je to pro něj hořkosladké vítězství,“ řekl agentuře Reuters politolog Daniel Béland z univerzity McGill v Montrealu. „Jsme v podstatě tam, kde jsme začali, protože nová menšinová vláda bude stejná, jako ta předchozí. Trudeau a liberálové si zachránili kůži a zůstanou u moci, ale mnoho Kanaďanů, kteří tyto volby v pozdním létě a za pandemie nechtěli, zřejmě nebudou celou situací příliš pobaveni,“ dodal.

Neúspěch pro konzervativce

V Kanadě tradičně nevznikají koaliční vlády, poslední se tam utvořila v roce 1917 za první světové války. Trudeau se tak v následujícím volebním období stejně jako dosud bude muset spoléhat na podporu středolevé Nové demokratické strany (NDP), která podle projekcí získala 25 mandátů. Takové spojenectví je však podle agentur ze své podstaty nestabilní a menšinové vlády mají v Kanadě historicky životnost kolem dvou let.

Výsledek voleb je podle pozorovatelů neúspěchem pro Konzervativní stranu, která podle projekcí obsadí 119 křesel. Konzervativci nicméně získali větší celkový počet hlasů, průběžné výsledky ukazují, že je podpořilo 34 procent voličů zatímco liberály kolem 32 procent. Voliči liberálů jsou však rozprostřeni tak, že to vzhledem ke kanadskému většinovému systému dává Trudeaově straně volební výhodu.

Lídr konzervativců O’Toole se snažil získat nové voliče nabídkou více centristického programu a po uznání porážky prohlásil, že hodlá v tomto směru pokračovat. Dodal rovněž, že se podle něj Trudeau chystá do dvou let vyhlásit další volby, a vzkázal premiérovi, že Konzervativní strana bude na nové hlasování připravena. Podle médií tím dal najevo, že se prozatím nechystá vzdát role lídra hlavní opoziční strany.

Výsledky kanadských voleb letos podle médií přicházejí výrazně pomaleji, než v minulých letech, některé volební místnosti totiž musely omezovat svůj provoz kvůli pandemickým restrikcím. V jižním Ontariu, které je jedno z klíčových bojišť, se před volebními místnostmi tvořily několikahodinové fronty.

Zdroje: