Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Tragikomický amatérismus. Známý ekonom zhodnotil výkony Kalouska

Tragikomický amatérismus. Známý ekonom zhodnotil výkony Kalouska
zdroj: Profimedia

Známý ekonom Pavel Kohout, který je členem Národní ekonomické rady vlády, říká, že vláda doposud příliš neškrtala, a dokládá to na konkrétních číslech. Zvyšování daní podle něho škodí ekonomice a TOP 09 nelze kvůli podpoře zvyšování daní označit za pravici. Různé výpočty ministerstva financí jsou podle něho amatérismus. Přijetí eura by byl podle něho neřešitelný problém.

Vy jste uvedl, že členové vlády nemají chuť skutečně škrtat. Jak to tedy je s konkrétními čísly?Jak velké jsou ve skutečnosti vládní škrty?

Výdaje centrální vlády poklesly o 1,26 miliardy během let 2010 a 2011. Závěrečný účet za rok 2012 ještě není hotový, ale pravděpodobně se ukáže, že to nebylo o mnoho jiné. Škrty jsou prováděny spíše tak, aby byly okázale vidět.

Na druhé straně, během let 1999-2009 výdaje centrální vlády rostly rapidním tempem 6,9 procenta ročně. Tedy nepřiměřeně rychle. Již pouhé zpomalení růstu je vnímáno jako škrty, ačkoli to nejsou skutečné škrty. Když během uvedeného desetiletí ekonomika rostla pomocí dluhového dopingu, musely se po jeho odstranění projevit abstinenční příznaky.

Bohužel, namísto aby vláda lidem a zaměstnavatelům trochu ulevila v podobě nižších daní, naopak je zvedla. To je politika na úrovni – ovšem na úrovni 20. let minulého století.

Má tedy tato vláda právo nazývat se vládou rozpočtové odpovědnosti, když se její schodky pohybují kolem 100-140 miliard?

 

Zdroje: