Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

TOP 09 si bude volit nové vedení. Pekarová Adamová asi nebude mít protikandidáta

TOP 09 si bude volit nové vedení. Pekarová Adamová asi nebude mít protikandidáta
Pekarová Adamová, která se vedení TOP 09 ujala před dvěma lety po europoslanci Jiřím Pospíšilovi, už dříve uvedla, že jejím cílem bylo při zvolení před dvěma lety přivést TOP 09 do vlády | zdroj: David Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia

TOP 09, která jako součást koalice Spolu bude součástí nové vlády, si na sobotním sněmu zvolí nové vedení.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se minulý týden stala předsedkyní Sněmovny, funkci obhajuje. Předpokládá se, že nebude mít protikandidáta. Průběh sněmu, který se uskuteční v centru Cubex na pražské Pankráci, ovlivní opatření kvůli epidemii covidu-19.

Sedmatřicetiletá Pekarová Adamová, která se vedení TOP 09 ujala před dvěma lety po europoslanci Jiřím Pospíšilovi, už dříve uvedla, že jejím cílem bylo při zvolení před dvěma lety přivést TOP 09 do vlády. To se jí podařilo. Koalice Spolu v říjnu vyhrála sněmovní volby a TOP 09 jako její součást bude mít ve vznikajícím kabinetu Petra Fialy dva posty. Ministrem zdravotnictví a zároveň vicepremiérem bude místopředseda strany Vlastimil Válek, ministryní pro vědu a výzkum pak poslankyně Helena Langšádlová.

Strana, která má nyní zhruba 2480 členů, v minulých sněmovních volbách před čtyřmi lety skončila osmá se ziskem 5,3 procenta hlasů a sedmi mandáty. Po letošních volbách má 14 poslanců. „Osobně to považuji za velký úspěch a chci pokračovat v práci pro naše voliče i v prosazování programu, za který jsme kandidovali, v Poslanecké sněmovně,“ řekla už dříve Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová je členkou TOP 09 od roku 2009, v roce 2013 byla zvolena poslankyní a mandát obhájila v letech 2017 a 2021. Od listopadu 2015 působila jako místopředsedkyně strany, o dva roky později se stala první místopředsedkyní.

Strana, jejímž čestným předsedou je první předseda Karel Schwarzenberg, bude na sněmu volit také prvního místopředsedu, kterým je nyní senátor Tomáš Czernin. Konzervativnější Czernin byl před dvěma lety protikandidátem liberálněji orientované Pekarové Adamové. Delegáti v sobotu rozhodnou i o tom, kdo bude zastávat po další dva roky posty místopředsedů, zvolí kompletní předsednictvo i výkonný výbor strany. Mluvčí strany Vladan Vaněk uvedl, že kromě toho delegáti nově ustaví smírčí výbor a celostátní revizní komisi strany.

Stranu TOP 09, která vznikla v roce 2009, letos ve Sněmovně opustil její spoluzakladatel a někdejší předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Jeden z nejvýznamnějších politiků poslední doby v polovině ledna složil poslanecký mandát a uvolnil místo místopředsedovi strany a dlouholetému starostovi středočeských Roztok Janu Jakobovi. Ten se po říjnových volbách stal předsedou poslaneckého klubu.

Kromě Kalouska Sněmovnu i stranu opustil i další výrazný poslanec TOP 09 Dominik Feri, který měl příznivce zejména u mladších generací. Učinil tak letos v květnu po obvinění z nevhodného sexuálního chování. Feriho několik žen v médiích obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí.

Zdroje: