Dnes je neděle 30. června 2024., Svátek má Šárka
Počasí dnes 19°C Bouřky

Tisíce lékařů v Anglii stávkují kvůli platům, protest potrvá do příštího týdne

Tisíce lékařů v Anglii stávkují kvůli platům, protest potrvá do příštího týdne
zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Tisíce začínajících lékařů dnes v Anglii vstoupily do stávky. Jejich protest motivovaný snahou o lepší platy potrvá do příštího týdne, kdy se v Británii konají parlamentní volby.

Nejnovější stávka mladých anglických lékařů, kteří jsou v prvních letech své kariéry, je už jedenáctá v dlouhodobém sporu s vládou o platové a pracovní podmínky. Nemocniční služby to narušilo před volbami, v nichž se očekává drtivá porážka konzervativců premiéra Rishiho Sunaka a vítězství labouristů Keira Starmera.

Pětidenní stávka podle agentury AP ukazuje na problémy, které sužují chronicky podfinancované veřejné zdravotnictví NHS. Stav státního zdravotního systému patří před volbami 4. července mezi nejpalčivější témata, která trápí voliče.

Juniorní lékaři, kteří tvoří zhruba polovinu lékařského personálu a jsou páteří nemocniční a klinické péče, se přou s vládou o platy od sklonku roku 2022. V lednu dokonce vstoupili do šestidenní stávky - nejdelší v dějinách NHS. Nemocnice tehdy musely zrušit termíny desetitisíců objednaných pacientů.

Lékařský odborový svaz (BMA) požaduje zvýšení platů mladých lékařů o 35 procent s tím, že taková úprava by kompenzovala léta nedorovnané inflace.Tvrdí, že reálné platy lékařů za posledních 15 let klesly o čtvrtinu. Podle odborů nastupující lékaři vydělávají 15 liber (zhruba 440 korun) za hodinu, přičemž minimální mzda v Británii je přes deset liber za hodinu. Platy lékařů však poté rychle rostou.

Zdroje: