Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Taktická chyba. Sněmovnu měl vést člověk z ČSSD, tvrdí politolog

Taktická chyba. Sněmovnu měl vést člověk z ČSSD, tvrdí politolog
zdroj: tisková zpráva

Strany domlouvající koalici udělaly vážnou taktickou chybu, soudí politolog Jiří Pehe. Také podle Jana Kubáčka by ODS, TOP 09 a Věci veřejné měly více akcentovat pozici ČSSD jakožto vítěze voleb.

Politolog Jiří Pehe si myslí, že ODS, TOP 09 a Věci veřejné by neměly ČSSD odbýt postem místopředsedy Poslanecké sněmovny.

"Ačkoli to není nikde napsáno, tedy rozhodně ne jako třeba v Německu, kde má každá frakce ve vedení sněmovny svého představitele, tak si myslím, že by bylo přínosem pro politickou kulturu, kdyby rodící se vládní koalice respektovala to, že by předsedou Poslanecké sněmovny byl někdo ze strany, která vyhrála volby," řekl serveru ParlamentníListy.cz Pehe.

"Mluví se neustále o tom, že sociální demokracie bude opoziční strana, ale je třeba také zdůraznit, že je to strana, která volby vyhrála, byť o pouhá dvě procenta, a že vládní většina, kterou zformovaly ODS, TOP 09 a Věci veřejné, není totéž jako parlament. V tom by měla být vítězná strana voleb proporcionálně zastoupena," dodal.

Celý článek na ParlamentniListy.cz