Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Takhle se prý Bakala na OKD napakoval. Jde o sto miliard. Poděkujte Sobotkovi

Takhle se prý Bakala na OKD napakoval. Jde o sto miliard. Poděkujte Sobotkovi
Bohuslav Sobotka | zdroj: isifa/MAFRA/MICHAL ŠULA

Některé odhady říkají, že vláda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody v roce 2004 privatizovala 46procentní podíl státu v OKD několikanásobně pod cenou. ParlamentníListy.cz oslovily tehdejší členy Poslanecké sněmovny, nynější kandidáty do sněmovny i senátory, zda podle nich byl prodej OKD pro stát výhodný.

Jde o to, že stát svůj 46procentní podíl v OKD prodal v září 2004 za 4,1 miliardy korun firmě Karbon Invest, za níž stáli tři majoritní vlastníci firmy v čele s Viktorem Koláčkem. Ti pak celé OKD, kam kromě dolů patřilo i 44 tisíc bytů či železniční nákladní dopravce, o pár měsíců později prodali za 10 miliard korun společnosti spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Ministrem financí v tehdejší koaliční vládě byl nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Šéfem rozpočtového výboru byl za koaliční KDU-ČSL Miroslav Kalousek, nynější první místopředseda TOP 09. O záměru privatizace společnosti OKD formou přímého prodeje majoritnímu akcionáři, koncernu Karbon Invest, vláda rozhodla v březnu 2004. 

Třikrát či šestkrát podhodnoceno

Ocenění firmy Ernst & Young z roku 2005 ohodnotilo OKD dokonce na 52 miliard korun (tedy zhruba šestinásobek ceny na akcii, než za kterou stát svůj podíl prodal). Ocenění znalecké firmy Novota celých OKD je vyčísleno na téměř 22,5 miliardy, tedy na trojnásobek ceny, jež v přepočtu na akcie dostal stát. Exposlanec ČSSD Ladislav Šincl uvedl, že Zdeněk Bakala vydělal zatím na OKD – na dividendách a primárním úpisu akcií 67 miliard. Bývalý pracovník OKD a exposlanec ČSSD Břetislav Petr spočítal Bakalovy zisky dokonce nad sto miliard.

ParlamentníListy.cz se dotázaly tehdejších členů Poslanecké sněmovny i nynějších kandidátů, zda podle nich byl prodej OKD pro stát výhodný.

Suma sumárum prý vydoloval Bakala z OKD přes sto miliard

Břetislav Petr se stal ve volebním období 2002-2004 poslancem ČSSD od září 2004. Absolvoval Hornickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. Poté pracoval 35 let v OKD v řídících funkcích. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl k tématu zajímavá fakta a čísla ohledně toho, jaký zisk měl na OKD Zdeněk Bakala.

Od roku 2006 do loňského roku se podle Břetislava Petra zisk společnosti pohyboval okolo šesti miliard. „Takže šest krát sedm, to je 42 miliard. Když vydával akcie, tak v rámci tří burz: varšavské, londýnské a pražské získal za akcie třicet miliard. V té době byla cena akcie 478 korun, dnes je ta akcie za osmnáct korun. V rámci OKD byly Bakalou dvakrát vydány dluhopisy, jedny jsou splatné v roce 2018, druhé v roce 2021. Ty dluhopisy vynesly panu Bakalovi třicet miliard. Dnes se ty dluhopisy prodávají zhruba za 20 procent své původní hodnoty. Takže když to spočteme, tak je to 42 plus dvakrát třicet, takže to je zhruba sto miliard korun, které pan Bakala vydělal na OKD,“ spočítal bývalý pracovník OKD a exposlanec.

„Zdeněk Bakala koupil OKD od pana Koláčka. Panu Koláčkovi to bylo prodáno za 4,1 miliardy a ten, kdo dělal tento oficiální posudek, je vyšetřován. Reálný odhad 50 procent akcií se pohyboval kolem 26 miliard. Součástí té privatizace také bylo více než 40 tisíc bytů. Další věc je, že když to Bakala koupil od Koláčka, rozdělil to na dvě společnosti, na vlastní těžební OKD, a. s. a RPG Byty. Četl jsem teď v Bakalových novinách, v Hospodářských novinách, že by byty prodal za 39 miliard. Takže otázka dnes zní takto: Kolik na OKD vlastně získal,“ dodal Břetislav Petr.

Ten se vyjádřil i k otázce zavření dolů: „Nyní se bavíme o likvidaci. Platí tu přece horní zákon, že majitel je povinen vytvářet finanční rezervu na případnou likvidaci či útlum těžby. Takže otázka by měla znít, jak velkou rezervu pan Bakala vytvořil a kde je. 35 let jsem v OKD pracoval, takže něco o té problematice vím.“

Kalousek se Sobotkou budou tvrdit, že OKD mělo cenu čtyři miliardy...

ParlamentníListy.cz se dotázaly Bohuslava Sobotky, zda považuje prodej OKD za výhodný pro stát, na dotaz bohužel nereagoval.

Podle lídryně bloku Hlavu vzhůru! Jany Bobošíkové byl prodej státního podílu v roce 2004 velmi nevýhodný.

„Dlouho upozorňujeme na to, že OKD bylo v roce 2004 prodáno pod cenou a že klíčovou roli v tom sehrál tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD. A předpokládám, že i šéf rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek z tehdy koaliční KDU-ČSL. Kdo jiný než šéf rozpočtového výboru by měl kontrolovat, aby se státní majetek neprodával pod cenou? Podle sdružení Byty OKD i dle mého názoru tak stát mohl přijít až o 20 miliard. Kalousek se Sobotkou budou tvrdit, že OKD mělo cenu čtyři miliardy, my budeme tvrdit, že mělo cenu 24 miliardy,“ řekla ParlamentnímListům.cz Bobošíková.

„Tu privatizaci OKD za výhodnou pro stát nepovažuji. A to nejen pro důvody, které uvádíte. Ale hlavně proto, že vynesla do pozice ekonomických elit národa lidi, jejichž chování vzbuzuje minimálně velké rozpaky. Osobně jsem zásadně proti tomu, aby vláda podlehla jejich tlaku, který je na hranici vydírání, a platila jakoukoli sumu za prodlužování umírání firem, ze kterých odčerpali miliardy. Lepší je věnovat tyto peníze na podporu vzniku nových míst a přímou podporu propuštěným. Představitelé státu vyzvou majitele k jednání, to je rozhodnutí vlády. Osobně si myslím, že mají poslední šanci dokázat občanům, že jsou zodpovědnými vlastníky patřící mezi civilizované podnikatele, nebo jen bandou lotrů, kteří využili naivity českého státu k bezuzdnému loupení a vyvádění českých peněz do zahraničí,“ uvedl ministr dopravy Zdeněk Žák a lídr SPOZ v Praze.

Zdeněk Bakala – nositel odkazu Václava Havla a sponzor Karla Schwarzenberga

„Že by takový dobrodinec a mecenáš jako Zdeněk Bakala vydělal na státu? Spoluautor dřevíčské výzvy, Lípy a Děkujeme odejděte? Autor Etiky podnikání a bojovník proti korupci? Nositel odkazu Václava Havla a sponzor Karla Schwarzenberga? Lidumil, co poskytuje lidem levné ubytování ve svých těžce vydělaných 40 tisících bytech? Tatíček horníků na Ostravsku? Ne, ne, ne, tomu nemohu uvěřit. Naopak zdejším neetickým podnikatelským prostředím byl vyhnán do Švýcarska. Kupte si časopis Respekt. Tam to bude pravdivě vysvětleno,“ vyjádřil se ironicky senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Nejsem soudní znalec, neumím tyto částky posoudit,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k otázce privatizace OKD.

Tehdejší poslanec a nynější místopředseda ČSSD a lídr kandidátky v Moravskoslezském krajiLubomír Zaorálek ale privatizaci OKD z dílny ČSSD hájí: „Na sumu 4,1 miliardy byl znalecký posudek (autor posudku je vyšetřován – pozn. red.), který nechal udělat Fond národního majetku a také tuto sumu potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tehdy vedený Martinem Pecinou. Byly to jediné peníze, které stát za celá léta privatizace od nových vlastníků dostal. Privatizaci zahájila Klausova vláda a dlouho z ní stát neměl korunu.“

Radek Pokorný. Sluha dvou pánů. Sobotky i Bakaly

„Uhlobaron Bakala vydělal desítky miliard. Od roku 2008 to bylo podle veřejně dostupných zdrojů 57 či 58 miliard. Jeho úvahy o tom, že by Dolu Paskov měl v nastalé situaci pomoci stát, proto považuji za neslýchaně drzé a nestoudné. Bakala privatizoval zisky a státu chce ponechat k řešení ztráty. Bakala by měl být zdrojem k pokrytí současných ztrát,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda NS-LEV Jiří Paroubek.

„Divím se, že horníci na Bakalu zatím nedali žaloby. Možná se chystají k jeho defenestraci. V tom jim nejspíš také pomohou nájemníci 44 tisíc bytů OKD, kterým slíbil odprodat byty a tento svůj slib nedodržel. Na privatizaci je potřeba si posvítit. Podívat se, kdo Bakalu jako právník zastupoval a jaký vztah má k tehdejšímu ministru financí,“ dodal Paroubek.

Ten tak upozornil na to, na co již narazila investigativní novinářka Jana Lorencová ve vyjádření pro Týden.cz. Podklady pro dokončení privatizace prošly v roce 2004 rukama Vladimíra Špidly a o pár měsíců později také Stanislava Grosse, který v září 2004 smlouvu o prodeji podepsal. Ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka. Stát se tak zbavil zbývajících 46 procent akcií, které do té doby ještě vlastnil.

Po nástupu Bohuslava Sobotky do funkce ministra financí připravoval podklady pro Evropskou komisi ve věci nedovolené podpory za Ministerstvo financí samotný kupující, respektive advokátní kancelář Pokorný-Wagner, v níž je společníkem Radek Pokorný, blízký přítel právě Bohuslava Sobotky. Zajímavé prý je, že to totiž byla advokátní kancelář, která v té době zastupovala Zdeňka Bakalu, tedy kupujícího, na kterého byla stížnost směřována a který měl podle stížnosti nedovolenou podporu státu uhradit. A šlo o miliardy.

Byla to jednoznačně loupež posvěcená státem

Jednoznačný názor na věc má senátor a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura: „Byla to jednoznačně loupež posvěcená státem. A z části i protiprávní – například často zmiňované byty neměly být součástí prodávaného podílu. Na loupeži se podílela minulá garnitura ODS a ČSSD včetně Grosse a dnešního předsedy ČSSD Sobotky. Jejich korupční jednání šetřila a doufám, že stále šetří policie. Bohužel vzhledem k dírám v zákoně nebude možné je potrestat za prokazatelné miliardové škody, které tito kumpáni státu způsobili.“

Tehdejší opoziční poslankyně Kateřina Konečná, která nyní kandiduje za KSČM v Moravskoslezském kraji, nepovažuje privatizaci OKD za výhodnou pro stát: „Odpovědnou za nevýhodnou privatizaci činím ČSSD a pana Kalouska. Orgány činné v trestním řízení by se měly podívat na to, zda se tehdejší prodej nedal považovat například za podvodné jednání.“

Europoslanec Hynek Fajmon byl v roce 2004 členem Poslanecké sněmovny za opoziční ODS a říká: „Privatizace OKD z roku 2004 byla připravena a provedena jakýmsi Bohuslavem Sobotkou z ČSSD, který byl tenkrát ministrem financí a teď chce být premiérem. Tehdejší vláda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody udělala zásadní chybu v tom, že nevyčlenila z firmy rozsáhlý bytový fond a nedala lidem, kteří v těchto bytech žijí, možnost odkoupit si je do svého vlastnictví. Je neuvěřitelné, že po tom všem lidé v Moravskoslezském kraji volí ČSSD.“

„Posuzovat výhodnost prodeje zbytkových podílů v akciových společnostech lze pouze v dobovém kontextu. Zřejmě ti, kteří tehdy o prodeji rozhodovali, se řídili heslem, že když přišli o většinu, tak je třeba zbytek akcií prodat za každou cenu. O tom, že tato privatizace byla špatná, svědčí fakt, že ti, kteří podnik v privatizaci koupili, z něj po celou dobu vyváděli zisk pro sebe a své blízké. Místo toho, aby si vytvořili určitý finanční polštář pro doby, kdy bude hůře. A teď, když klesla ceny uhlí, tak chtějí majitelé řešit ztráty na úkor pracujících horníků,“ říká hejtman Středočeského kraje a senátor ČSSDJosef Řihák.

Mělo se to prodat na burze?

Stínový ministr financí ČSSD a tehdejší poslanec Jan Mládek, který kandiduje do sněmovny v Jihočeském kraji, přiznává, že se privatizace mohla udělat jinak: „Mělo být tehdy IPO, ale po bitvě je každý generál.“

IPO (Initial Public Offering) je vžitý termín pro primární veřejnou nabídku akcií spojenou se vstupem na burzovní trh. Jde o vstup firmy na burzu, díky kterému se začnou akcie firmy obchodovat na trhu cenných papírů. Důvodem k provedení IPO může být buď navýšení kapitálu, prodej části akcií v držení původních vlastníků, nebo, dokonce nejčastěji, kombinace obou uvedených procesů. Investoři zase získají záruku likvidity vložených prostředků, jelikož veřejně obchodovatelné cenné papíry jsou na burze rychle a snadno zpeněžitelné.

„Pokud jsou vaše čísla opravdu verifikovatelná, pak je ona privatizace špatné rozhodnutí státu. Nicméně platí, že po bitvě je každý generál. Pouze z čísel se nedá udělat adekvátní závěr. Bylo by nutné doplnit tyto skutečnosti o míru poptávky v té době a o alternativní řešení, ze kterých vláda tehdy vycházela. Myslím, že nyní je nejdůležitější udělat vše pro sanaci situace, na hledání viníků a exemplární potrestání bude dost času,“ říká ministr pro místní rozvoj a lídr SPOZ v Jihomoravském kraji František Lukl.

Hlavní problém vycházel z předešlé ztráty majority

„Že privatizace OKD byla hloupost nebo korupce vlády ČSSD, ví v naší zemi od prodeje bytů OKD každý,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Místopředseda Senátu a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který byl ve vládě, jež OKD privatizovala, míní, že ČSSD nenese odpovědnost za to, co se nyní děje s OKD: „To je jako když někomu prodáte auto a on se za deset let s ním vybourá, tak také nenesete odpovědnost za ty následky bouračky. Situace v OKD má kořeny ve vývoji cen, ale také nezájmu Topolánkovy a Nečasovy vlády tyto věci včas řešit.“

„Ohledně té výhodnosti či nevýhodnosti privatizace by mohl více říci tehdejší ministr financí Slávek Sobotka či ministr průmyslu Milan Urban, kteří to v zásadě chystali. Tenkrát to nebyla otázka prodat či neprodat, protože v době, kdy se rozhodovalo o prodeji zbytku akcií, nebyl stát majoritním vlastníkem. Otázka byla, zda se podaří vůbec něco z privatizace získat, nebo to dopadne špatně. Hlavní problém vycházel z předešlé ztráty majority,“ dodal Škromach.

Zavřete je, než vrátí neoprávněně získané peníze

„Já privatizaci dolů považuji za zločin, za který by aktéři měli sedět ve vězení, dokud by nesplatili neoprávněně získané peníze. Toto je takový případ. Věřte, že všichni by rádi takové peníze rychle odevzdali, aby se z kriminálu dostali co nejdřív. A nejde jen o doly. Všichni by měli vědět, že ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka a jeho koaličním partnerem a šéfem rozpočtového výboru Miroslav Kalousek. Také víme, že pan Bakala je přítelem Karla Schwarzenberga a sponzorem TOP 09. Kruh se nám uzavírá,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Údaje, které uvádíte, prokazují miliardový rozsah ztráty prodávajícího, to je státu, a stejnou výši výdělku kupujícího. To, zda za tím byla jen hloupost tehdejší vlády či korupce, nechť posoudí čtenář a zejména příslušné orgány,“ uvedl tehdejší opoziční poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

„Nemyslím, že byla privatizace pro stát výhodná. Odpovědnost jde jednoznačně na vrub ČSSD, která se tak nemůže zbavit odpovědnosti za současný stav,“ míní lídr TOP 09 v Moravskoslezském krajiPavol Lukša.

Šlo o privatizaci zisku a nyní o zestátnění dluhu

„I když jde jen o odhady, jde o tak vysoká čísla, že je nad slunce jasné, že šlo o velmi nevýhodnou transakci, žel ne jedinou. To vyjevil už prvý překup. K tomu je třeba připočítat i velký bytový fond. Dnešní doba odkryla pravdu. Šlo o privatizaci zisku a nyní o zestátnění dluhu,“ míní lídr KSČMMiroslav Opálka v Moravskoslezském kraji, který byl tehdy poslancem.

„Exposlanec Šincl prokazoval v rozpočtovém výboru schopnost vidět věci v souvislostech. Nyní ovšem chybuje, myslím z pohledu taktiky. Uzavření Dolu Paskov podle mě přímo souvisí s volbami a my bychom se měli bát o své peněženky. K Bakalovým dávným koním Sobotkovi a Kalouskovi přibyl třetí – Andrej Babiš. Politici se urvou ze řetězu a začnou slibovat. Jejich posty mohou peníze tahat jen od nás,“ uvedl lídr Hlavu vzhůru! v Jihočeském kraji Michal Doktor, který byl v roce 2004 poslancem ODS.

„Zásadní chybu udělala pravicová vláda, která privatizaci OKD začala. K ceně prodeje minoritního podílu se nemohu vyjádřit, neb nemám adekvátní informace,“ uvedl Antonín Seďa, tehdejší poslanec ČSSD, který nyní vede kandidátku ve Zlínském kraji.

ČSSD privatizovala „výhodně“ vícekrát

„Privatizace ČSSD byly pro český stát obecně velmi ´výhodné´. Vzpomeňme jen na banky, které sociální demokracie nejdříve oddlužila a poté prodala za nijak velkou cenu v porovnání s velmi vysokými zisky, které tyto banky začaly vytvářet pár let po své privatizaci. Hledisko daňového poplatníka prostě není pro ČSSD dlouhodobě velkým tématem a důležitou věcí,“ myslí si kandidát za ODS ve Středočeském kraji Jan Skopeček.

„Pro nabyvatele to byla cena výhodná. Má co vracet,“ říká místopředseda KSČM a tehdejší poslanecJiří Dolejš.

„Pokud jsou uvedená čísla pravdivá, tak prodej byl pro stát hodně nevýhodný a protagonisté prodeje by měli nést politickou odpovědnost. Nebo by alespoň měli říct, z čeho při stanovení prodejní ceny vycházeli,“ myslí si exposlanec TOP 09 František Laudát kandidující v Praze.

„Stát rozhodně prodělal velmi výrazně. Je zde i otázka RPG a kauzy s byty. Chybí odpovědnost vlastníka. Stát v tomto případě selhal,“ uvedla ekonomka a lídryně SPOZ v kraji Vysočina Ilona Švihlíková.

Podle exposlance ODS a lídra Hlavu vzhůru! v Moravskoslezském kraji Miroslava Jeníka tato privatizace OKD nebyla pro stát výhodná: „Ve světle současné situace na Ostravsku by se měli všichni její aktéři zodpovídat. Navíc nebyla pravděpodobně ani nutná. Stát si mohl v OKD ponechat tento významný podíl.“

Privatizace OKD vládou ČSSD pro stát výhodná nebyla

„Bohužel nemám materiál, na základě kterého vláda v roce 2004 o privatizaci rozhodovala, jaké tam byly závazky, pohledávky a podobně. Neznám ani znalecké posudky, a tudíž ani důvody, v čem se liší od ceny, za kterou OKD prodal stát. Bez znalosti těchto dokumentů nemohu dost dobře posoudit výhodnost prodeje pro stát,“ uvedl tehdejší poslanec ČSSD Michal Kraus.

„Z dnešního pohledu se jeví jako téměř jisté, že privatizace OKD vládou ČSSD pro stát výhodná nebyla. Znalecké posudky se liší, těžko říct, jaká cena byla férová,“ reagovala exposlankyně TOP 09Helena Langšádlová kandidující ve středních Čechách.

„Výhodnost nedokážu posoudit, nejsem soudní znalec, ale každopádně by podnikatelé své zisky na privatizaci státního majetku mohli investovat i do udržení chodu podniku v regionu,“ uvádí ParlamentnímListům.cz David Šeich, který byl v době privatizace OKD poslancem opoziční ODS.

Tehdejší poslanec KSČM Stanislav Grospič vedoucí KSČM ve Středočeském kraji privatizaci podílu státu na OKD považuje za vysoce nešťastnou: „Stát nejenže nejspíš prodělal, ale i ztratil přímou možnost ovlivňovat těžbu uhlí jako strategické suroviny.“

Bůh sám ví, jak by OKD dopadla v rukou státu

Podle tehdejšího poslance ČSSD Miroslava Svobody, který nyní kandiduje v Praze, je těžké odpovědět: „Takto to porovnávat je složité. Každý obchod se musí posuzovat v tom daném okamžiku. Například v jaké situaci je prodávající, popřípadě i kupující, trendy v dané komoditě a tak dále a tak dále.“

„V politické rovině má odpovědnost pan Bohuslav Sobotka, který nese plnou odpovědnost za tuto transakci. V této chvíli se celá situace radikalizuje a velkou část zaměstnanců vrhá do komplikované životní situace. Celá záležitost tak přinesla finance panu Bakalovi. Jak je možné, že nikoho nezajímá soulad ceny odhadu a ceny, za kterou byl podnik prodán? Jde o špatný úmysl, nebo hloupost,“ míní lídr pravicového bloku Hlavu vzhůru! v Praze Bohumil Zoufalík.

„Já nemám žádný důvod tu privatizaci hájit. Nicméně Bůh sám ví, jak by OKD dopadla v rukou státu. O mnoho lépe asi nikoli,“ reagoval tehdejší poslanec ODS Jaroslav Zvěřina, nyní kandidující v Jihočeském kraji.

Zdroje: