Dnes je neděle 13. října 2024., Svátek má Renáta
Počasí dnes 13°C Občasný déšť

Svět kritizuje Izrael za útoky na jednotky OSN v Libanonu

Svět kritizuje Izrael za útoky na jednotky OSN v Libanonu
zdroj: Profimedia

Izraelská dělostřelecká palba ve čtvrtek zranila dva příslušníky mírových sil umístěné v Naqouře, která se nachází v jihozápadním Libanonu.

Další zarážející eskalace v rámci izraelsko-palestinsko-libanonského konfliktu proběhla ve čtvrtek a pátek. Izraelské síly podle oficiálních zpráv OSN ostřelovaly tři pozice Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL). Tato provokativní akce znamená prohlubující se patovou situaci mezi postupujícími izraelskými pozemními jednotkami a mezinárodními mírovými silami, které mají pozorovatelský status. Situace podtrhuje nejen nepříjemnou pozici mírových sil UNIFIL, které se již ocitly v nestabilní válečné zóně, ale i ochotu Izraele zkoušet hranice, kam je ještě možné zajít, protože útok na jednotky UNFIL neslouží k vymýcení terorismu.

OSN potvrdila, že útok pocházel z izraelského tanku zaměřeného na pozorovací věž v sídle mírových sil. Kromě Naqoury se izraelské síly zaměřily také na nedaleký bunkr, v němž jsou umístěny mírové síly, a způsobily škody na základním vybavení na retranslační stanici. OSN vyjádřila nad tímto vývojem znepokojení a uvedla, že chování izraelské armády, která cíleně ohrožuje životy mírových sil na místě, je "nepřijatelné".

Zástupci obou stran si vyměnili prohlášení, v nichž zdůraznili složitost probíhajícího konfliktu. IDF tvrdily, že bojovníci Hizballáhu operují v blízkosti civilních oblastí a míst OSN, což je podnětem k jejich vojenským akcím. Vojáci IDF údajně instruovali jednotky OSN, aby zůstaly v "chráněných prostorech", jen aby se krátce dostaly do křížové palby. 

Andrea Tenenti, mluvčí UNIFIL, zdůraznil naléhavost situace. "Situace se mění každou minutou," prohlásil Tenenti a varoval, že přítomnost izraelských jednotek v okolí jejich pozic zvyšuje rizika a omezuje operační schopnosti. Závazek mírových sil zachovat svou přítomnost odráží jejich odhodlání dodržovat mandát OSN navzdory stále nebezpečnějším okolnostem, v nichž působí. "Rozhodli jsme se, že musíme i nadále vyvěšovat vlajku OSN," prohlásil Tenenti.

S tím, jak se nepřátelské akce stupňují, jsou širší důsledky pro UNIFIL a mírové úsilí v regionu stále znepokojivější. Organizace spojených národů zdůraznila, že jakýkoli úmyslný útok na mírové jednotky představuje závažné porušení mezinárodního humanitárního práva, a vyzvala k odpovědnosti všechny zúčastněné strany. Vysocí představitelé různých zemí mezitím odsoudili jednání IDF, irský ministr zahraničí Micheál Martin prohlásil, že "zranění příslušníků mírových sil je odsouzeníhodné a nepřijatelné". Pokud budou nepřátelské akce pokračovat, hrozí v regionu další konfrontace, při nichž budou mírové síly i civilisté vystaveni značnému riziku.

Zdroje: