Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Strany vyhazují miliony za předvolební letáky. Možná zbytečně

Strany vyhazují miliony za předvolební letáky. Možná zbytečně
zdroj: tisková zpráva

Voliči na letáky a předvolební časopisy ve svých schránkách příliš nereagují. Politické strany do nich ale investují miliony korun.

Za stranické noviny a předvolební reklamní letáky vyhazují v předvolebním období strany miliony korun. Účinek takového typu kampaně je však více než nejistý. "Účinek volebních novin je sporný, mohou lidi spíš odradit," uvedl politolog Petr Just pro iDnes.cz.

Voliče lákají strany nejen billboardy či inzeráty, ale i volebními debatami v televizi. Na reklamní noviny sází zatím nejvíce  ČSSD a Věci veřejné. Vydat je plánuje ale i ODS a přinejmenším v Praze také strana TOP 09.

ČSSD kritizuje Opencard a láká do kina

"Podoba našich novin se v krajích liší," řekl  serveru iDNES.cz volební manažer sociální demokracie Jaroslav Tvrdík. V aktuálním čísle pražské verze Listů se strana zaměřuje na problém tunelu Blanka, který je podle ní i tunelem na veřejné finance. Nechybí ale ani text o policejní razii na magistrátu kvůli Opencard nebo velká upoutávka na film Ženy v pokušení.

Několika časopisy se snaží upoutat voliče také strana Věci veřejné, jíž průzkumy dávají šanci, že by se mohla dostat do parlamentu."Pražskou variantu našeho časopisu Věci veřejné jsme vydali v nákladu 260 tisíc kusů, jihomoravské jsme vytiskli 500 tisíc kusů. Kromě toho máme ale ještě časopis Pražan, kterého vydáváme 700 tisíc," uvedla pro iDNES.cz mluvčí strany Petra Hrušová.

John i Chantal Poullain

V aktuálním čísle najdou čtenáři nejen rozhovor s Radkem Johnem, ale například i interview s hrerečkou Chantal Poullain. Vytištění jednoho kusu novin stojí podle Hrušové pouze korunu, strana má za sebou navíc movité sponzory, takže si může tisk velkého množství tiskovin dovolit.

Strany se tak snaží voliče svými vlastními novinami  co nejvíce zaujmout, podle politologa Petra Justa se jim to ale nemusí podařit

"Lidé do schránky volební noviny dostanou spolu se spoustou reklamních tiskovin s komerčními nabídkami, kterými mají schránky přecpané celý rok, takže ty noviny mohou rychle skončit v koši. Být na jejich místě, byl bych při utrácení za vlastní noviny opatrný," uvedl Just pro server.

www.parlamentnilisty.cz