Dnes je středa 3. července 2024., Svátek má Radomír
Počasí dnes 18°C Oblačno

Strany označované za protestní v letošních evropských volbách v Česku posílily

Strany označované za protestní v letošních evropských volbách v Česku posílily
Robert Šlachta, (ÚOOZ) | zdroj: isifa/Lidové noviny/VIKTOR CHLAD

Strany označované za protestní v letošních evropských volbách v Česku posílily. Uspěly tři jejich koalice a získaly skoro čtvrtinu z 21 křesel, která v Evropském parlamentu připadají České republice. Obsadily jich pět. Před pěti lety dosáhla tato uskupení přibližně na sedminu mandátů, o dva méně. Nejradikálnější uskupení kolem Jindřicha Rajchla a Ladislava Vrabela ale v souladu s předvolebními průzkumy na dostatečně výraznou voličskou podporu nedosáhly

Po dvou europoslancích budou mít koalice Přísahy s Motoristy a Stačilo! vedené KSČM, které dohromady získaly pětinu hlasů. Jedno další přidala koalice SPD s Trikolorou, která naopak zůstala za očekáváním a jen těsně překročila potřebnou pětiprocentní hranici. V dosavadním složení Evropského parlamentu působili dva poslanci zvolení za SPD a jeden za komunisty.

Alespoň na státní příspěvek dosáhla i strana PRO organizátora protivládních demonstrací Rajchla, která obdržela 2,15 procenta hlasů. Rajchl v minulých sněmovních volbách kandidoval v Praze za Trikoloru, která se Svobodnými a Soukromníky získala celkově 2,76 procenta hlasů. Rajchl tehdy obdržel 720 přednostních hlasů Pražanů, nyní jich v celé zemi dostal skoro 19.400.

Na peníze za hlasy mají nárok subjekty se ziskem aspoň jednoho procenta. Před pěti lety žádná z protestních stran v rozmezí jednoho procenta a hranice pět procent, jejíž překročení je nutné pro vstup do europarlamentu, nefigurovala.

Další z pořadatelů shromáždění proti kabinetu, lídr uskupení Česká republika na 1. místě Vrabel, dostal 1737 přednostních hlasů. Před třemi lety ho ve sněmovních volbách jako jihočeského lídra seskupení Otevřeme ČR normálnímu životu preferovalo 54 voličů. Seskupení zaznamenalo celkový zisk 21.804 hlasů, tedy 0,4 procenta. Nyní Česká republika na 1. místě obdržela na 6900 hlasů, což představovalo 0,23 procenta. Podobného zisku dosáhla politická strana Mourek nebo ANO lepší EU s mimozemšťany i ČSSD Jiřího Paroubka.

Na půl procenta hlasů si přišla Aliance za nezávislost ČR v čele s dosavadním europoslancem za SPD Hynkem Blaškem. Blaška zakroužkovalo v letošních eurovolbách skoro 2900 voličů, před pěti lety jich bylo 47.500.

Zdroje: