Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Stovky traktorů zablokovaly dopravu v centru Bruselu před sídlem EP

Stovky traktorů zablokovaly dopravu v centru Bruselu před sídlem EP
Ilustrační snímek | zdroj: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia

Stovky traktorů včera zablokovaly dopravu v centru Bruselu. Protestující zemědělci se shromáždili zejména nedaleko budovy Evropského parlamentu, kde za pálili pneumatiky. U náměstí Schuman, kde se dnes koná summit Evropské unie, nicméně od rána panoval klid. Například belgický premiér Alexander De Croo ale novinářům řekl, že by chtěl, aby se téma farmářů a jejich problémů dostalo i na jednání unijních vůdců.

Podle policejního mluvčího, kterého citovala agentura AFP, se v bruselských ulicích, zejména kolem náměstí Luxembourg, nachází přes tisíc traktorů či jiných zemědělských strojů. Pro některé delegace tak bylo složitější se na jednání Evropské rady dostat. Traktory zaparkovaly i před budovou Stálého zastoupení ČR při EU, které sídlí nedaleko Evropského parlamentu.

"V noci na dnešek byla ulice Caroly, kde sídlí Stálé zastoupení, zablokována zaparkovanými traktory v rámci probíhající stávky zemědělců. Situace podobného charakteru nejsou neobvyklé, a proto z hlediska průběhu Evropské rady, která navíc zasedá v jiné části města, nedošlo k žádným komplikacím," sdělila ČTK mluvčí stálého zastoupení Alice Krutilová. "Přístupnost pro zaměstnance stálého zastoupení je aktuální pouze pěší, věcně však chod úřadu není narušen," dodala.

Většina farmářů jsou mladí Belgičané z jihu země, z oblastí Seneffe či Tournai, mezi zemědělci jsou ale i jejich kolegové ze zahraničí, například z Itálie, napsal list The Brussels Times. Farmáři doufají, že představitelé unijních zemí vyslyší jejich volání po snížení regulace a přísnější kontrole dovozu, které podle zemědělců zhoršují jejich živobytí.

Zdroje: