Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Státní fond kinematografie zaštítil 12 koprodukčních snímků včetně Mozarta v Paříži

Státní fond kinematografie zaštítil 12 koprodukčních snímků včetně Mozarta v Paříži
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

SFK podpořil z celkového počtu 32 žádostí o podporu na výrobu minoritních koprodukcí 12 projektů částkou 20 milionů korun.

Mezi nimi je pět dokumentárních filmů a nový snímek českého režiséra a scenáristy žijícího ve Francii Petra Václava s názvem Mozart v Paříži. Škála režisérů se pohybuje od oceňovaných tvůrců s mezinárodním renomé až po debutanty představující nastupující mladou autorskou generaci. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SFK Jiří Vaněk.

"Vynikajících projektů bylo víc, než bylo možné smysluplně podpořit. Musím konstatovat, že trvalé podhodnocení výše alokace ve výzvě bohužel nepomáhá rozvoji mezinárodní spolupráce a většího zapojení a konkurenceschopnosti našich producentů a kreativních profesí v rámci mezinárodního trhu," uvedla předsedkyně Rady SFK Marta Švecová.

Václavův film, který vzniká v koprodukci Francie a České republiky, zachycuje neúspěšný pokus mladého hudebního génia prorazit na hudebním poli v Paříži, SFK podpořil částkou 3,5 milionu korun. Za ČR je koproducentem snímku společnost Mimesis Film, která produkovala i poslední Václavův film Il Boemo o skladateli Václavu Myslivečkovi. Ten získal v roce 2022 šest Českých lvů, včetně těch za nejlepší film a režii.

Stejnou částkou 3,5 milionu korun SFK podpořil finsko-česko-dánskou koprodukci Únos prezidenta režiséra a scenáristy Samuliho Valkamy. Jedná se o satirickou černou komedií ukazující křehkost demokracie. Celovečerní animovaný film Suzanne režisérské dvojice Anaïs Cauraová a Joëlle Oosterlincková získal od SFK 2,3 milionu korun. Snímek o lékařce Suzanne Noëlové, která působila v Paříži a Kodani na začátku 20. století, vzniká v koprodukci Francie, Belgie a ČR.

Psychologické drama slovensko-české koprodukce Anna režiséra a scenáristy Marka Škopa získalo podporu dva miliony korun stejně jako celovečerní hraný film Interest debutující Hany Hančinové. Slovensko-česko-maďarská koprodukce sleduje příběh běžkyně Anabely, které jedna reportáž ze závodu promění život.

Krátký animovaný snímek režisérky Anny Mantzarisové Chci tě podpořili radní částkou 1,5 milionu korun. Bulharsko-český krátký film Coddiwomple, metaforický příběh malého ptáčka, který se mění na člověka, dostal 200.000 korun.

Radní ve výzvě podpořili pět dokumentárních snímků stejnou částkou jeden milion korun. Tři z nich - Čas do zásahu režiséra Vitalije Manského, Generace amerického režiséra Davida Borensteina a Královny radosti režíruje Olgy Gibelindy - se zabývají současným válečným konfliktem na Ukrajině.

Dokument Údolí vdov režisérské dvojice Miro Jelok a Katarína Jonisová přibližuje osud obyvatel malé transylvánské obce zničené těžbou mědi a toxickým odpadem. Španělsko-česko-francouzský dokument Popel, který režíruje Oier Plaza Garcia, se vydává po stopách osudů španělského občana, který byl deportován za druhé světové války do koncentračního tábora Hradištko nedaleko Prahy.

Zdroje: