Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Spojené státy v reakci na úmrtí Navalného plánují balík sankcí proti Rusku

Spojené státy v reakci na úmrtí Navalného plánují balík sankcí proti Rusku
Protiruské sankce | zdroj: Profimedia

Spojené státy v pátek přijmou rozsáhlý balík sankcí proti Rusku v souvislosti s úmrtím vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného. Oznámil to dnes podle tiskových agentur Bílý dům, podle kterého nové sankce budou také reflektovat nadcházející dvouleté výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Významný kritik Kremlu Navalnyj podle ruských úřadů náhle zemřel ve vězení minulý týden. Okolo jeho úmrtí panuje řada nejasností a Západ ze smrti viní režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Z iniciativy (amerického prezidenta Joea) Bidena v pátek oznámíme velký balík sankcí, abychom pohnali Rusko k zodpovědnosti za to, co se stalo Navalnému," uvedl mluvčí Bílého domu John Kirby. Půjde podle něj zároveň o reakci Washingtonu "na všechny kroky Moskvy, kterou jsou součástí kruté a brutální války" na Ukrajině.

Podrobnosti chystaných sankcí Kirby odmítl sdělit. Agentura AP podotýká, že už nyní jsou americká sankční opatření vůči Rusku více než přísná.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že sankce oznámené vpředvečer dvouletého výročí ruské invaze "budou představovat významný balíček zahrnující širokou škálu různých oblastí ruského obranného průmyslu a zdrojů příjmů ruské ekonomiky".

Kirby na tiskové konferenci uvedl, že Washington nezná příčinu smrti Navalného, ale ať už je jakákoliv, viníka je třeba hledat v Kremlu. "Zodpovědný je Putin," řekl mluvčí.

Zdroje: