Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Špidlova i Grossova vláda byla lidem taky proti srsti a nepadla, tvrdí Bureš

Špidlova i Grossova vláda byla lidem taky proti srsti a nepadla, tvrdí Bureš
zdroj: Mediafax

Více než sedmdesát procent obyvatel podle různých průzkumů nedůvěřuje vlád Petra Nečase. Odbory si berou průzkumy za své a vyzývají ke stávkám a paralyzování státu, dokud vláda nepadne. Dávají jim k tomu průzkumy právo? Podle politologa, který je příznivcem ČSSD, Jana Bureše by to byl pád demokracie a nastolení vlády ulice. Já snad budu volit pravici, napadlo politologa po té, co viděl podobné výzvy na sobotní demonstraci v Praze.

Průzkumy ukazují, že současné vládě nevěří asi sedmdesát až osmdesát procent obyvatel země. Ale bylo i o něco hůř. Například důvěra ve vládu premiéra Vladimíra Špidly poklesla podle agentury STEM u veřejnosti v květnu 2004 na 23 procent. Ve funkci šéfa vlády tak Špidlu i proto nahradil Stanislav Gross.

Gross poslal vládu s důvěrou k osmnácti procentům

Toho následně dohnal skandál kolem dodnes nevyjasněného nákupu luxusního bytu na pražském Barrandově a v dubnu roku 2005 se důvěra v sociálnědemokratickou vládu propadla dokonce na osmnáct procent. Přesto vláda pod vedením ČSSD a dalšího premiéra Jiřího Paroubka přežila do voleb v roce 2006.

I přes tak katastrofické průzkumy zůstávalo Václavské náměstí prázdné. Žádná stotisícová demonstrace provázená výzvami k paralyzování země do doby, než padne vláda, jak jsme tomu byli svědky v sobotu. Dávají tedy současné průzkumy odborům aktivní legitimaci zaštiťovat se průzkumy a aktivně bojovat za svržení vlády?