Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Špidla: Sociální politiku v EU jsem změnil k lepšímu

Špidla: Sociální politiku v EU jsem změnil k lepšímu
zdroj: tisková zpráva

Odcházející eurokomisař pro sociální záležitosti Vladimír Špidla je spokojen s tím, jak pracoval v Evropské komisi. Podle něj je to jeho zásluha, že se v Evropě uvolnil pracovní trh.

Také prý výrazně změnil agenturní zaměstnávání v Evropě, kde zvýšil ochranu zaměstnanců. Špidla se pochválil v Interview ČT24 v České televizi.

Končící eurokomisař Vladimír Špidla chce na Českokrumlovsku kandidovat do Senátu za sociální demokracii. Volby do horní komory českého parlamentu proběhnou letos na podzim. „Má kandidatura ale není stoprocentní, bude to záležet na nominační konferenci v Českém Krumlově, která proběhne 20. února, " podotkl v Interview ČT24 Špidla.

V Evropské komisi a administrativě prý Špidla získal bohaté zkušenosti, které chce využít především v sociální problematice české politiky. "Česká republika má celou řadu dlouhodobých strategických problémů. Jeden z těchto problémů je nepochybně energetická bezpečnost, další je reakce na demografické stárnutí. Už jen to jsou dva obory, ve kterých mám zkušenosti, které mají svou cenu," řekl odcházející eurokomisař. Upozornil, že právě za jeho vlády vznikla dosud platná energetická koncepce.

V EU otevřel pracovní trh

Podle Špidly se sociální politika Evropské unie za poslední dva roky výrazně změnila k lepšímu. Podle jeho mínění to je také jeho zásluha. „Podařilo se mi v EU výrazně změnit směrnice o podnikových radách, kdy dali zaměstnavatelé větší vliv na sociální partnery při jednáních. Anebo mám zásluhu na agenturní zaměstnávání v Evropě. Tam jsem zvýšil ochranu zaměstnanců. Na celém území Evropy mají nyní větší sociální ochranu," řekl Špidla.

Body si odcházející eurokomisař připisuje i v případě otevření pracovního trhu v EU. „Když jsme začínali, tak jen tři státy měly otevřený pracovní trh, a teď ho mají zavřeny jen dva státy," podotkl .Vysvětlil, že jde o Německo (zde mají otevřený trh jen pro kvalifikované pracovní síly) a Rakousko (mají  tu mírnou šanci i rekvalifikovaní zaměstnanci). „Smlouva říká, že pracovní trh otevřou v roce 2011," doplnil k tomu.

Ale i v řadě dalších oborů se mu prý podařilo dosáhnout výrazných úspěchů. Přesto je něčím zklamán: „Prozatím se mi nepovedlo prosadit takzvanou přenositelnost důchodových nároků v doplňkovém důchodovém systému." Špidla vysvětlil, že jde zjednodušeně o to, aby zaměstnanec, který opouští svůj domovský stát a jde pracovat do jiného státu, měl zároveň možnost se připojistit a všechny nároky na důchod pak měl v jednom batohu. „Tento zákon leží v Evropské radě a má naději," dodal.

Do sněmovny nechce, ale vládní pozici nevyloučil

Převážná část povinností v Bruselu skončí stávajícímu eurokomisaři pro sociální záležitosti 10. února. Kromě případných příprav na senátorskou kandidaturu se chystá podpořit sociální demokracii i v květnových sněmovních volbách; bude se podílet na předvolební kampani. O kandidatuře do sněmovny však dle vlastních slov nepřemýšlel. Mimo jiné proto, že kandidátky jsou již uzavřené. Nevyloučil ovšem možné angažmá ve vládě v případě, že ČSSD vyhraje volby.

"Doufám, že sociální demokracie bude jednoznačným vítězem. Zemi by to opravdu velmi prospělo. Jaké z toho vyplynou důsledky, to ponechávám na těch, kteří o tom budou rozhodovat. Nikdy jsem nevyjádřil vládní ambici. Jsou oblasti, kde si myslím, že jsem schopen něčím přispět, ale není to můj cíl," uzavřel Špidla.

                                                                                                                        www.parlamentnilisty.cz