Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

ODS dá protikorupčnímu balíku šanci, chce ale změny

ODS dá protikorupčnímu balíku šanci, chce ale změny
zdroj: tisková zpráva

Občanští demokraté pravděpodobně nebudou ve sněmovně v prvním čtení hlasovat proti vládnímu návrhu protikorupčních opatření, ke kterému mají výhrady.

Chtějí ho nechat postoupit do dalšího čtení, kde přednesou své pozměňovací návrhy. Po jednání poslaneckého klubu ODS to řekl předseda strany Mirek Topolánek.

Na programu schůze, která začne odpoledne, tento bod zařazen zatím není, to ale může navrhnout kterákoli ze sněmovních stran. Balíček opatření, který připravil ministr vnitra Martin Pecina, obsahuje například institut korunního svědka nebo protikorupčního agenta.

Začíná vítězit názor, že pustit ten návrh v té podobě, jak je, do druhého čtení můžeme," řekl Topolánek. Své pozměňovací návrhy chce ODS představit v nejbližších dnech. Topolánek se ztotožnil s názorem soudce Nejvyššího soudu Pavla Šámala, který v Lidových novinách označil vládní balíček spíše za propolicejní.

"Pokud návrh projde, budeme mít policii, která bude moci zasahovat do lidských práv a svobod v rozsahu, který bude jedním z největších na světě," uvedl Šámal v LN. "Jsem rád, že se potvrdily ty naše věty," komentoval to Topolánek.

ODS chce podle něj dávat ještě další návrhy, které vládní materiál doplní. Klub ODS také potvrdil stranické stanovisko, že nepodpoří žádné návrhy, které by zvyšovaly schodek státního rozpočtu, a nepodpoří ani zařazení takovýchto bodů na program schůze.

"Bude to znamenat jednoznačný postoj občanských demokratů, že budou hlasovat aktivně proti zařazení případnému i proti těm návrhům v jednotlivých čteních," řekl místopředseda strany Petr Nečas. Ve sněmovně je například návrh senátorů ODS na snížení spotřební daně z piva. "My jsme přesvědčili senátory, že v dané chvíli mají na tuto svou aktivitu rezignovat," řekl Topolánek.

Také poslanec ODS Vladimír Šoltys navrhuje přeřazení některých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Lidovečtí poslanci chtějí dorovnat mateřskou na loňskou úroveň, sociální demokraté navrhují vyplatit mimořádný starobní důchod z dividend státem ovládané firmy ČEZ. S miliardami z ČEZ se ale počítá na jiné účely.

Ze stejného důvodu ODS podle Topolánka také nebude hlasovat ani pro návrh zákona o kompenzaci za ztrátu zaměstnání z politických důvodů v letech 1948 až 1989. Ten je na nynější schůzi před závěrečným schvalováním. Jedním z autorů předlohy je přitom sám Topolánek.