Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

SPD a terorismus. Důkazů o spojení s obžalovaným důchodcem je víc, než by bylo Okamurovi milé

SPD a terorismus. Důkazů o spojení s obžalovaným důchodcem je víc, než by bylo Okamurovi milé
Balda jako harmonikář na akci SPD | zdroj: Hlídací Pes

GLOSA. Důchodce Jaromír Balda, obžalovaný z teroristických útoků, a parlamentní strana SPD Tomia Okamury. Spojení, které bylo zřejmě daleko pevnější, než by se straně vedené místopředsedou Poslanecké sněmovny hodilo, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes. 

Facebookový profil Tomia Okamury posledních dní: vyklízení žižkovské kliniky, švédští demokraté a multikulturalismus, muslimové pochodují britskými městy, genderová nerovnost v hotelích a samozřejmě pozvánka do vysílání Soukupovy TV Barrandov.

A tak dále a tak podobně, obvyklá agenda. Pokud by někdo hledal vyjádření k případu Jaromíra Baldy, sympatizanta SPD obžalovaného z teroristických útoků, hledal by marně. Téma jako by neexistovalo.

Buď my, nebo oni

Není divu. U soudu totiž v těchto dnech vycházejí najevo jasné důkazy o propojení mezi důchodcem, který ve dvou případech pokácel stromy na železniční trať a chtěl vyvolat nenávist k migrantům, a Okamurovou SPD.

Soudce Jiří Wažik nechal přehrát záznam telefonátu s členkou SPD Blankou Vaňkovou z roku 2017, v nichž Balda vyhrožoval, že po migrantech půjde.

"Jako se jde po potkanech, po krysách, jako se jde po škodný v lese," zaznamenal hovor iDNES.cz. "Buď my, nebo oni," pokračoval Balda.

"A těm pizdám, jak tady nosí ty arabský kutny, to chce vzít malej molotovův koktejlek, pěkně hodit pod nohy, až jim hoří ku*da, p*del, oni si to rozmyslej, aby takhle chodily. Je to jednoduchý, stačí na to dvě deci benzínu," pokračuje telefonát.

Zaigráju na gármošku 

Na sociálních sítích se rychle začaly objevovat důkazy o tom, že Balda měl k SPD velice blízko.

Pro úplné zobrazení rozklikněte Vaňková, Balda a Okamura v přátelském hovoru. | zdroj: Facebook Romana Máci

Existuje i fotografie, na níž je Balda zachycen v roli hudebního doprovodu u jedné z petičních akcí Okamurova hnutí.

Pro úplné zobrazení rozklikněte Balda jako harmonikář na akci SPD | zdroj: Hlídací Pes

Okamurova strana se ovšem k Baldovi nehlásí.

Poslanec Lubomír Volný na facebooku zveřejnil osobní stanovisko, v němž odpovědnost za teroristické útoky svalil na "fanatické vítače a multikulti maniaky".

"To Vy fanatici islamizace a afrikanizace zbytků svobodné Evropy zde vytváříte reálně nebezpečné a stresující prostředí a pochopitelně se najdou i lidé kteří budou reagovat přecitlivěle a neadekvátně, protože se budou oprávněně cítit ohroženi. To Vy vytváříte evropské Breiviky," napsal Volný.

Sám Balda se ve středu u soudu pasoval do role novodobého Jana Palacha. "Chtěl jsem udělat výzvu jako Jan Palach," prohlásil v závěrečné řeči.

Reagovala na to pražská organizace SPD, podle níž má Balda pravdu, hlavně že se nikomu nic nestalo:

Pro úplné zobrazení rozklikněte Příspěvek na facebookové stránce SPD | zdroj: Facebook SPD

Robert Malecký pro ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: