Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Soud odmítl žalobu Deníku N na prezidentskou kancelář kvůli neposkytování informací

Soud odmítl žalobu Deníku N na prezidentskou kancelář kvůli neposkytování informací
Městský soud v Praze - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Městský soud v Praze pravomocně odmítl žalobu Deníku N na Kancelář prezidenta republiky (KPR). Deník se domáhal toho, aby soud prohlásil za nezákonné prohlášení kanceláře z loňského května o tom, že nebude poskytovat informace některým médiím. KPR podle svého dnešního vyjádření „dlouhodobě a striktně neposkytuje informace dezinformačním médiím“.

O výsledku soudního řízení dnes informoval Deník N i tiskový odbor KPR. Deník N uvedl, že mu městský soud doporučil obrátit se na Ústavní soud.

Mluvčí městského soudu Jakub Brejša potvrdil, že správní úsek soudu žalobu odmítl. „Soud v rámci stručného ústního odůvodnění sdělil důvody, pro které dospěl k závěru, že ochranu žalobci nelze poskytnout v rámci systému správního soudnictví,“ uvedl Brejša. Usnesení podle něj zatím není k dispozici.

KPR koncem loňského května své rozhodnutí přestat poskytovat jakékoliv informace některým médiím zdůvodnila bojem proti dezinformacím. Opatření se týká týdeníku Respekt, serverů Seznam Zprávy a Deník N a pořadů České televize 168 hodin a Reportéři ČT. Zástupci dotčených médií tehdy rozhodnutí Hradu odmítli.

Deník N následně uvedl, že prohlášení napadne správní žalobou. Dnes napsal, že soud žádal, „aby vyslovil, že prohlášení kancléře Vratislava Mynáře z května minulého roku bylo nezákonným zásahem do práv médií“. Už v květnu také představitelé deníku uvedli, že rolí médií není se s úřady soudit, avšak květnové rozhodnutí KPR je natolik závažné, že bylo třeba učinit výjimku.

Zdroje: