Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Sociologové: Tak masivní kampaň jsme nezažili od roku 1946

Sociologové: Tak masivní kampaň jsme nezažili od roku 1946
zdroj: Mediafax

Monstrózní volební kampaň probíhající před sněmovními i komunálními volbami prý neovlivní voličskou účast během nadcházejícího víkendu. Tvrdí to sociologové oslovení ParlamentnímiListy.cz. Otázkou však prý je, zda českému voliči zůstane nadšení pro změny v politice jako před sněmovními volbami v květnu.

Volební kampaň probíhá v podstatě nepřetržitě už déle než rok. Politologové se shodují, že v polistopadové historii neproběhlo dosud nic, co by se soubojem politických stran v supervolebním roce 2010 sneslo srovnání co do rozsahu i agresivity, s jakou byla kampaň vedena. Něco podobného se prý na českém území odehrálo pouze před parlamentními volbami v roce 1946, které nakonec vyhráli komunisté.

Pro Prahu stejná čísla jako minule

I přesto prý záplava politických materiálů v ulicích českých měst a obcí asi neovlivní volební účast, shodují se oslovení sociologové. „Podle nedávno dokončeného průzkumu veřejného mínění nám vyšlo, že by volební účast v Praze měla být okolo 42 procent. To je přibližně stejné číslo jako v roce 2006. Z regionů bohužel zatím data nemáme," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Herzmann ze společnosti Factum Invenio.

Předimenzovaná kampaň prý neovlivnila ani účast ve volbách do Poslanecké sněmovny. „A už tehdy běžela skoro rok. I já osobně bych proto nečekal nějaký vliv na voličskou účast," dodal sociolog.

Celý článek na ParlamentniListy.cz