Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Sobotka zaútočil na schopnost Peake. Ta úder vrátila

Sobotka zaútočil na schopnost Peake. Ta úder vrátila
Karolína Peake s Bohuslavem Sobotkou | zdroj: Mediafax

Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake je žhavou kandidátkou na uprázdněný post ministra obrany po Alexandru Vondrovi. Kritiku šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, že nemá žádné znalostní ani odborné předpoklady stanout v čele tohoto resortu, odpálila poukazem na jeho působení na ministerstvu financí, čehož následky prý řešíme dodnes.

Téměř půldruhého roku ve funkci místopředsedkyně vlády proměnilo Karolínu Peake v političku hýřící potřebným sebevědomím. Při chystaných rošádách v kabinetu Petra Nečase se její jméno často skloňuje v souvislosti s pozicí v čele resortu obrany, nebo také dopravy. Zatímco sama podobné úvahy nepopírá, nejsilnější parlamentní stranu rozpalují doběla a její předseda Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že by šéfka LIDEM v čele resortu stanout neměla.

„Paní Peake se o tento resort nikdy v minulosti nezajímala. Sociální demokracie je proto přesvědčena, že paní Peake žádné znalostní a odborné předpoklady k tomu, aby resort obrany vedla, nemá,“ upozornil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že jeho strana by si nepřála opakování kauzy letadel CASA. Dosazením Peake by se prý opakovala situace, kdy ministerstvo vedla její nekompetentní předchůdkyně Vlasta Parkanová.

Peake má strach, že by se Sobotka mohl vrátit na finance

Předsedkyně strany LIDEM ale nepatří k těm, kteří by si podobné útoky na svou osobu nechali líbit. Bohuslavu Sobotkovi vzkázala, že vzhledem k tomu, že se ČSSD čím dál více propojuje s komunisty, tak ji nepřekvapuje, že on sám se vžil do role kádrováka. „Jednání o obsazení ministerstva dopravy a obrany nebyla zatím ukončena,“ zdůraznila Peake, že o jejím působení v čele některého z těchto dvou resortů ještě rozhodnuto není.

Zdroje: