Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Sněžit může i v nížinách, hory budou bílé. Sníh ale dlouho nevydrží

Sněžit může i v nížinách, hory budou bílé. Sníh ale dlouho nevydrží
zdroj: Mediafax

Ve středu a ve čtvrtek pokryje české hory sníh. Sněhové přeháňky se však zejména v noci na čtvrtek mohou objevit i v nížinách. V závěru týdne se pak oteplí a sněhová nadílka zřejmě nevydrží ani na hřebenech hor.

Podle ČHMÚ přejde v noci na středu přes Česko studená fronta a za ní k nám začne proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu.

Kalamitu, která zasáhla Česko loni v říjnu, kdy nejen na horách mnohde napadly desítky centimetrů sněhu, ale meteorologové neočekávají. O víkendu se navíc výrazněji oteplí a srážky ustanou. Sněžení v nížinách je v polovině října dost neobvyklé.

Noc na čtvrtek přinese sníh asi i do nížin

Ve středu bude sněžit v nadmořských výškách nad 900, později dokonce nad 600 metrů. Průměrné denní teploty se budou pohybovat kolem sedmi stupňů, v 1000 metrech nad mořem jen slabě nad nulou. V noci na čtvrtek pak teploty v nižších polohách vyšplhají maximálně na dva stupně nad nulou a i tam se mohou objevit sněhové přeháňky.

Na horách budou srážky intenzivnější a tak se zde - zejména na severu území - mohou vytvářet sněhové jazyky. Ve čtvrtek očekávají meteorologové zataženou oblohu a sněhové či smíšené přeháňky, nejdříve na celém území, později jen nad 600 metrů nad mořem.

V pátek už se v přílivu teplejšího vzduchu od západu až jihozápadu oteplí a srážky ustanou. Denní maxima se vrátí k deseti stupňům a vyskytnou se mlhy nebo nízká oblačnost. Sníh by měl vzhledem k tomu, že i na horách bude nad nulou, postupně tát. Říjen je zatím v Česku slabě teplotně podprůměrný.