Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Šmucler varuje před bankrotem. Důchodci se bojí inflace. Osudově

Šmucler varuje před bankrotem. Důchodci se bojí inflace. Osudově
zdroj: Mediafax

Česká republika spěje k bankrotu do několika let, je na tom politická shoda. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl někdejší moderátor a dnes majitel nemocnic Roman Šmucler. A vyvolal tím doslova smršť nesouhlasných reakcí.

Přesto se redakce dále zajímala o to, zda přece jen v Česku nějaké signály toho, do jaké míry by mohl mít Šmucler pravdu, nejsou.

"Je to spekulace, kterou žádný z našich aktuálních průzkumů veřejného mínění nemůže potvrdit," řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Herzmann. Podle něj nic neukazuje na to, že by česká populace měla nějaké přehnané obavy z toho, že by naší zemi hrozil bankrot, který musely oddalovat Spojené státy americké.

"Banky nezaznamenaly v posledních letech žádné vyšší výběry nebo jejich větší množství, které by svědčilo o tom, že by se lidé snažili peníze ukládat jiným způsobem či někde v zahraničí. Ani situace v rodinách a rodinných rozpočtech neukazuje na nic, co by nasvědčovalo obavám o úspory a jejich přelévání do jiných forem hromadění majetku. Jediné, co se změnilo, a to se dá přičíst hospodářské krizi, je to, že lidé se zodpovědněji nyní zadlužují, jsou opatrnější při uzavírání půjček i hypoték," popsal výsledek aktuálních sond mezi obyvateli Česka Herzmann.

Celý článek na ParlamentniListy.cz