Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Šmucler: Byl jsem jen volebním maskotem TOP 09, nic víc

Šmucler: Byl jsem jen volebním maskotem TOP 09, nic víc
zdroj: tisková zpráva

Ještě donedávna byl úspěšný podnikatel Roman Šmucler jednička na karlovarské kandidátce TOP 09 s reálnou šancí proniknout do parlamentu. Nyní se ale z dřívějšího kandidáta Schwarzenbergovy a Kalouskovy strany stal její kritik.

Zatímco bezprostředně po své rezignaci na místo volebního lídra v Karlových Varech zdůvodňoval své odstoupení povinnostmi na univerzitě a časovou zátěží při podnikání, v rozhovoru pro regionální mutaci MF Dnes se přiznal, že důvodů bylo více.

Šmucler tvrdí, že se stal pouze jakýmsi volebním maskotem bez možnosti ovlivňovat dění uvnitř strany. Nebyl ochoten voličům něco slibovat a přitom nemít na dodržování slibů vliv. Ve straně mu chybí demokracie, profesionálové si prý sestavili stranu a do dění uvnitř on ani jiní lídři neviděli. Noví členové měli zvolit již hotovou kandidátku.

A byla to kandidátka bez alternativ, bez diskuse. Dokonce ho přestali zvát na setkání. Zdůrazňuje přitom, že se tento problém netýká jen Karlovarského kraje.

Změnu postoje známého lékaře a majitele zdravotnického zařízení Asklepion si těžko vysvětlují jeho krajští spolustraníci.

"Já jsem to skutečně nepochopil, jde o velké nedorozumění. Pan doktor byl velmi přepracovaný a na tři měsíce práci pro nás vysadil. Nelze se divit. Stát se ve čtyřiceti docentem na Karlově univerzitě je ohromný úspěch, k němuž jsme mu všichni gratulovali," reagoval pro server ParlamentniListy.cz šéf karlovarské topky Josef Malý.

Bývalá jednička dala přednost vhodnějšímu kandidátu v čele karlovarské soupisky, proto odstoupil, tvrdí Malý s tím, že se lídr bude teprve volit v tajné volbě.

Šmucler: Lidovci v krajském vedení TOP 09, to mi nesedí

V místě, kde Šmucler původně kandidoval, mu není lhostejná skutečnost, že krajskému vedení TOP 09 šéfují lidovci. "Při tomto obsazení se těžko vysvětluje voličům, že začíná nová éra. Nestačí, aby několik poslanců změnilo stranu a místo za KDU-ČSL, ČSSD či ODS seděli v parlamentu za TOP 09. Ten řez musí být hlubší," stěžuje si Šmucler.

Přes rozčarování však zatím ve straně stále zůstává a říká: "TOP 09 má dětské nemoci a jde o to, aby vyrostli noví politici.kteří povedou potřebné změny."

www.parlamentnilisty.cz