Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Senátor k brutálnímu útoku: Romští agresoři musí dostat přes pazoury, jinak bude hůř

Senátor k brutálnímu útoku: Romští agresoři musí dostat přes pazoury, jinak bude hůř
Jaroslav Doubrava | zdroj: Isifa.com

Případ napadení manželského páru skupinou Romů v Duchcově ohromil tisíce uživatelů internetu, po kterém se šíří video v kamerového systému. Senátor Jaroslav Doubrava, který na problémy s nepřizpůsobivými dlouhodobě upozorňuje, vyzývá ministra vnitra, aby začal situaci řešit.

V noci z pátku na sobotu došlo v severočeském Duchcově k napadení mladého páru, odcházejícího z diskotéky, skupinou Romů. Celý incident zaznamenala bezpečnostní kamera na ulici, ovšem z příkazu policie prý kompletní záznam nebyl v médiích zveřejněn. O akci informovala Česká televize i další média. "Policisté nevylučují, že útok měl rasový podtext," uvedla ČT. To, že útočníky byli Romové, připouští i server Romea.cz. Podle něj útočili Romové z bohaté rodiny, která se před časem vrátila z Anglie. "Ta rodina je uzavřená a s okolím nijak nekomunikuje. Někteří její členové jsou dlouhodobě arogantní a bezohlední k ostatním," cituje server místní Romy. Médii proběhla též zpráva, že jeden z útočících mladíků se za incident omluvil.

Před dramatickým vývojem varovala zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. "Nelze uplatňovat princip kolektivní viny. Varuji před tím, co přinesl Šluknov," uvedla pro Lidové noviny. Připomněla rovněž, že i duchcovští Romové, kteří ve městě žijí dlouhou dobu, se od činu distancovali.

Zdroje: