Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Senát rozhodl: Pavel Simon ústavním soudcem nebude

Senát rozhodl: Pavel Simon ústavním soudcem nebude
Pavel Simon | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon nebude ústavním soudcem, Senát dnes jeho nominaci neschválil. Rozhodl tak podle očekávání v souladu s doporučením obou svých výborů, které kandidaturu projednávaly. 

Simon se stal prvním adeptem prezidenta Petra Pavla, který v horní parlamentní komoře neprošel. Nepomohla mu ani prezidentova přítomnost při celém dnešním projednávání jeho kandidatury. Pavel dnešní rozhodnutí Senátu respektuje a bude nadále na uvolněná místa v Ústavním soudu hledat nejvhodnější kandidáty.

Simon dostal podle předsedy senátní volební komise Jana Tecla (ODS) v dnešních tajných volbách 23 hlasů z 73 odevzdaných. Před týdnem v ústavně-právním výboru získal Simon v tajných volbách hlasy tří z osmi členů, ve výboru pro lidská práva dostal jen jeden hlas z pěti. Simon po vyhlášení výsledků poděkoval svým podporovatelům, projednání nominace označil za zkušenost.

Prezident by tak měl ještě letos nominovat dva adepty na ústavní soudce. Prezidentská kancelář v úterý ČTK sdělila, že další nominant bude z advokacie. Podle serveru Echo24 by kandidátkou mohla být Lucie Dolanská Bányaiová, která se specializuje na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo.

Osmačtyřicetiletý Simon je předsedou senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Čelil kritice některých senátorů kvůli svému postoji k tomuto odškodňování. Poukazovali také na to, že část rozhodnutí, na nichž se podílel, v minulosti před Ústavním soudem neobstála. Soudce k tomu uvedl, že Ústavní soud nezrušil žádné rozhodnutí, které připravoval.

Soudce čelil kritice rovněž za svou vedlejší činnost ve společnosti s ručením omezeným, kterou založil se svou manželkou a byl jejím společníkem a která se věnuje jedné z čínských metod k léčení stresu. Podle kritiků zavádějícím způsobem používal zkrácenou verzi svého akademického titulu Dr., čímž mohl klienty uvádět v omyl. Někteří senátoři tyto aktivity hodnotili i jako obcházení zákona, který podnikání soudcům zakazuje.

Pavel už jmenoval ústavními soudci se souhlasem Senátu pět svých nominantů: soudce Josefa Baxu, který je také předsedou ÚS, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. Nominace se v srpnu vzdal místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici. Ústavních soudců je tak nyní 14 z předpokládaných 15. Koncem listopadu skončí mandát ústavního soudce Radovanu Suchánkovi. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje. 

Zdroje: