Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Šéfem Krymu se stal muž, který požádal Putina o anexi

Šéfem Krymu se stal muž, který požádal Putina o anexi
Sergej Aksjonov, nový vládce Krymu | zdroj: Isifa.com

Krymský parlament jednohlasně zvolil hlavou Krymu Sergeje Aksjonova, který dosud zastával premiérskou funkci. Právě Aksjonov stál na jaře v čele kampaně za odtržení Krymu od Ukrajiny a ruského prezidenta Vladimira Putina požádal o pomoc, na jejímž základě pak Rusko anektovalo poloostrov. 

Aksjonov (narozený nikoli na Krymu ale v Moldavské SSR) byl jedním ze tří kandidátů na post šéfa Krymu. Všechny tři navrhl Putin. Kandidaturu Aksjonova podpořilo všech 75 poslanců.

V bouřlivých 90. letech, kdy se na Krymu prakticky nedalo podnikat bez výpalného, se Aksjonov pohyboval v místním podsvětí. Podle některých informací patřil k jedné z krymských zločineckých skupin, která byla jednu dobu v regionu dokonce nejbohatší a nejvlivnější. Akjonovi se v kriminálních kruzích přezdívalo Goblin (jiné zdroje hovoří o přezdívce Aksjon).

Do politiky vstoupil před pěti lety v čele proruského hnutí Ruská jednota, kterému se podařilo dostat v roce 2010 do parlamentu s pouhými třemi mandáty. Místní oligarchové z řad Strany regionů, kteří tehdy Krym de facto ovládali, ho ke korytu nepustili.

Během "krymského jara" v den, kdy ozbrojenci obsadili budovu parlamentu a vlády, byl Aksjonov zvolen novým šéfem kabinetu. Původně tvrdil, že o odtržení Krymu od Ukrajiny usilovat nebude. Nevylučoval však tehdy nutnost "vnější pomoci", kterou poloostrovu následně poskytlo Rusko. V dubnu ho Putin jmenoval dočasným krymským premiérem. Šéfovat kabinetu ministrů bude i po zvolení hlavou regionu. 

Zdroje:
Vlastní, Lenta.ru