Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Sečteno podtrženo: Výše úplatků v kauze Rath je 24 mil. Kč

Sečteno podtrženo: Výše úplatků v kauze Rath je 24 mil. Kč
zdroj: Profimedia

Konečná částka v kauze bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha, která byla určená na úplatky za rekonstrukci zámku v Buštěhradě, dosáhla podle policie výše 24 milionů korun. Rath byl policií zadržen v pondělí večer poté, co převzal sedm milionů z této sumy.

Z dokumentů, které po předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové obdržel i šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, vyplývá, že hlavní postavou zmanipulované rekonstrukce zámku v Buštěhradě nebyl přímo David Rath, ale jeho dva spolupracovníci Petr Kott a Kateřina Pancová. Rath byl údajně tím, kdo z titulu funkce mohl zakázku nějak ovlivnit. S největší pravděpodobností právě od ředitelky kladenské nemocnice Rath převzal krabici se sedmi miliony.

Z dokumentu dále vyplývá, že peníze opravdu patří k zakázce v Buštěhradě. Ta měla stát přibližne 215 milionů korun. Kraj dokonce již vybral vítěznou firmu na rekonstrukci zámku letos v březnu.

Do tendru o rekonstrukci se přihlásily dohromady čtyři firmy se shodnými nabídkami kolem 200 milionů. Zakázku vyhrála firma s nejnižší nabídkou, a to firma Konstruktiva Branko z Prahy, jejíž ředitel je rovněž zatčený.

Soud poslal ve středu Davida Ratha do vazby, protože neuvěřil jeho tvrzení, že mu peníze v krabici byly podstrčeny. Detaily případu policie stále oficiálně tají.