Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šanghaj nejsou jen mrakodrapy, ale možná brzy budou: Historické čtvrti hrozí demolice

Šanghaj nejsou jen mrakodrapy, ale možná brzy budou: Historické čtvrti hrozí demolice
Šanghaj | zdroj: Profimedia

Zazděné vchody, rozpadající se fasády a malá skupina vzdorovitých místních obyvatel: jedna z nejstarších šanghajských čtvrtí se sotva drží při životě, zatímco město pokračuje v plánech na její demolici a přestavbu.

Lao-si-men, neboli „stará západní brána“ - pojmenovaná podle své polohy v šanghajských obranných hradbách ze 16. století - byla kdysi kulturním centrem města, píše agentura AFP. Většinou dvou a třípodlažní budovy z kamene a dřeva, postavené na místě konfuciánského chrámu, jsou anachronismem v srdci zářící obchodní čtvrti Šanghaje.

Tisíce obyvatel, směsice starých šanghajských rodin a migrujících dělníků, které sem přilákalo nízké nájemné, dostaly na konci roku 2017 příkaz opustit domovy, ačkoli někteří se ve stárnoucích budovách drželi celé roky po uplynutí lhůty.

Jang, jenž odmítl uvést své celé jméno, je jedním z posledních obyvatel, kteří se brání přijmout od vlády odškodnění, a zůstává ve svém domě ve čtvrti Lao-si-men; vlhkém labyrintu dlouhých chodeb zavalených starým nábytkem a domácími spotřebiči.

„Tento pozemek koupil můj dědeček,“ řekl agentuře AFP Jang, jehož rodina v této části města žila ještě před nástupem komunistické strany k moci v roce 1949. Většina jeho sousedů souhlasila s odchodem, ale Jang trvá na tom, aby mu byla vyplacena kompenzace, která by podle jeho slov odpovídala „hodnotě domu“.

Podle místní vlády mohou obyvatelé Lao-si-menu získat až 20 000 jüanů (asi 71 700 korun) za metr čtvereční, přičemž za předčasné vystěhování mohou dostat bonusové platby. Podle realitní společnosti Anjuke však v současnosti stojí průměrný byt v předprodeji v Šanghaji více než 55 000 jüanů za metr čtvereční.

profimedia-0710537339 Šanghajská čtvrť Lao-si-men | zdroj: Profimedia

Demolice se zřejmě zpozdila kvůli pandemii, ale poté, co v Šanghaji začátkem letošního roku skončila koronavirová uzávěra, se bagry opět pustily do práce.

V místech, kde místní obyvatelé kdysi obědvali v oblíbených restauracích, vyzývají velké červenobílé nápisy na zdech ke spolupráci s plány na přestavbu. „Otevřeně, čestně a spravedlivě: podporujte obnovu starého města,“ stojí na jednom z nich.

V klikatých uličkách, posetých hromadami starých židlí, prken a dveří, jsou dveře a okna mnoha domů zabarikádovány betonovými kvádry.

Do roku 2035 by se počet obyvatel měl omezit na 25 milionů

Lao-si-men se nachází jen kousek od honosného šanghajského nábřeží Bund a je jednou z tisíců stárnoucích čtvrtí v Číně, odkud byli vystěhováni obyvatelé, aby mohla vláda zabrat pozemky ve jménu přestavby a pokroku.

Mnoho domů ve čtvrti pochází z doby před moderními stavebními normami a chybí jim topení nebo ústřední vodovod. Obyvatelům jsou obvykle nabízeny nové byty nebo peníze za to, že se svých domovů vzdají. Na některých místech ovšem vyvolaly developerské projekty pobouření veřejnosti a násilné střety.

Nahrazení kdysi hustě zabydlených uliček Lao-si-menu většími a kvalitnějšími domy by také mohlo pomoci městu splnit cíl, kterým je omezit do roku 2035 počet obyvatel na 25 milionů. Úřady ho vyhlásily v roce 2017 v rámci snahy o zmírnění takových neduhů velkoměsta, jako jsou dopravní zácpy a nedostatek bytů.

Důchodce Wu Wej-kang, který v oblasti vyrůstal se svou rozvětvenou rodinou, má obzvláště hezké vzpomínky na oslavy čínského Nového roku v Lao-si-menu v dětství. „Všichni tu odpalovali ohňostroje a vyvěšovali lampióny ve tvaru králíků,“ říká. Wu nyní žije dvě hodiny cesty odtud v dočasném bytě ve čtvrti Čching-pchu. Občas se ale vrací do Lao-si-menu, aby navštívil důvěrně známá stará místa a zkontroloval sousedy.

Většina budov v Lao-si-menu byla postavena ve 20. století ve stylu š’-kchu-men, tedy řadových domů uspořádaných podél rozvětvených uliček. V posledních měsících, kdy rodiny vyklízejí zbytky svého majetku, čekají před jejich domy obchodníci se starožitnostmi, aby vykoupili cokoli, co může mít nějakou cenu.

Když se setmí, žlutá záře pouličních lamp zahalí téměř prázdné uličky enklávy a v dálce září věž Oriental Pearl Tower.

Šanghajské úřady tvrdí, že oblast bude přestavěna tak, aby odpovídala „potřebám veřejného zájmu“.

Wu doufá, že část kouzla staré čtvrti přežije přestavbu v nezměněné podobě. „Řekli mi, že můj dům bude zachován,“ řekl. „Kdyby tady nebyl, nechodil bych se na něj teď dívat, protože bych byl hrozně smutný,“ uzavřel.

profimedia-0710537340 Demolice domů v šanghajské čtvrti Lao-si-men | zdroj: Profimedia

Zdroje: